Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Därför går KD kräftgång i opinionen

Kristdemokraterna har fått en tuff start på sina kommundagar och opinionssiffrorna har under lång tid legat under fyraprocentspärren. Statsvetaren Jonas Hinnfors menar motgångarna till stor del beror på partiet moralkonservativa ställningstaganden som upplevs gå i otakt med övriga samhället.

Göran Hägglund (KD) har motvind i opinionen.
Göran Hägglund (KD) har motvind i opinionen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

– Under 90-talet och kanske till och med en bit in på 2000-talet låg man mer i fas. Men sedan dess har samhället och övriga partier tagit stora kliv medan KD bara förflyttat sig en liten bit, säger Jonas Hinnfors.

Han menar att partiet och dess väljare förknippas så mycket med en starkt konservativ syn på bland annat homosexualitet, män och kvinnor och kärnfamiljen att detta överskuggar de andra frågor de driver.

– Den typen av människor som tycker så här är knappt mätbar sett till hela befolkningen men är fortfarande en stor del av det kristdemokratiska partiet. De är så starka där att man inte kan strunta i dem men det attraherar få väljare utanför partiet, säger Jonas Hinnfors.

Annons
X

En av dem som var på plats på kommundagarna var den förre KD-ledaren Alf Svensson som under sin tid som mest lockade 11,7 procent av väljarkåren att rösta på KD. Men enligt Jonas Hinnfors är det orättvist att jämföra hans och Göran Hägglunds respektive prestation enbart genom opinionsläge.

– Alf Svensson verkade i en tid då det gick att tala i de här moralkonservativa riktningen utan att vara så enormt udda som man framstår i dag. Jag tror inte KD skulle vinna något på att byta partiledare. Göran Hägglund har det parti han har.

Själv analyserar Alf Svensson partiets kräftgång under det senaste året som delvis en produkt av förra årets uppslitande partiledarestrid mellan Göran Hägglund och Mats Odell.

– Det tog på krafterna och det vore märkligt annars. Men jag måste säga att partiet känns samlat nu. Det finns inga sår som jag upplever inte har läkts, säger Alf Svensson.

Ändå uppgav 11 av 26 partidistrikt i en rundringsning som SvD gjort inför kommundagaran att Göran Hägglund inte levt upp till förväntningarna.

Alf Svensson vill inte kommenter detta men konstaterar att en stor skillnad i dag jämfört med under hans egen tid som partiledare är att KD nu suttit drygt 6 år i en alliansregering.

– För oss har det ju inneburit att vi fått vara med och regera och Göran har fått igenom många kloka förslag så sakpolitiskt har partiet tjänat på det, men opinionsmässigt har det varit påfrestande, det kan man inte sticka under stol med, säger Alf Svensson.

En före detta Kristdemokratisk politiker som har valt att hoppa av alla uppdrag inom partiet är Christina Doctare. Vid förra EU-parlamentsvalet var hon reserv när Alf Svensson kryssades in till partiets enda plats men i dag är hon mycket kritisk till partiledningen och menar att Göran Hägglund absolut borde bytas ut.

– Jag väldigt, väldigt kritisk till det som pågår. Man är inne i totalt förnekande. Vilket fotbollslag som helst hade nog inte haft samma lagkapten om man förlorat under så lång tid som vi har, säger hon.

Annons
Annons
X

Göran Hägglund (KD) har motvind i opinionen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X