Annons
X
Annons
X

Statsvetare: ”Billström som Schwarz med gult kort”

Migrationsminister Tobias Billström (M) fick i dag ta emot hårda frågor från oppositionen i riksdagen efter sitt uttalande om ”blonda och blåögda”. Billström gjorde återigen en rejäl pudel, och enligt statsvetaren Jörgen Hermansson betedde han sig som ”Stefan Schwarz med gult kort”.

Det var också första gången som han mötte pressen sedan statsministerns sågning av hans insatser den senaste tiden och migrationsministern pressades hårt med frågor om avgång. Bland annat sa Tobias Billström ”jag tycker det är viktigt att be om ursäkt för det var dåligt att formulera sig på det sättet som jag gjorde, det var fel. Det leder fel och det var provocerande”.

– Det är en rejäl ursäkt utan några omsvep. Så mycket en ursäkt man kan ge helt enkelt. I pudeltermer är det väl minst en och en halv pudel, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Hans kollega Jörgen Hermansson, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, tycker att det bestående intrycket efter utfrågningen var att Tobias Billström var ängslig - och att han förmodligen kommer fortsätta att vara det framöver.

Annons
X

– Han beter sig som Stefan Schwarz som inte får går in och tacklas för att han är rädd för utvisning. Och det kommer väl fortsätta för journalister kommer fortsätta att jaga honom och skärskåda allt han säger framöver, säger Jörgen Hermansson.

Båda framhåller att jobbet som migrationsminister är bland de absolut svåraste i regeringen och ger Tobias Billström rätt när han säger ”Det är svårt att prata om skuggsamhället.”

– Han har ju rätt, att säga att det här är lätt vore helt enkelt inte sant. Det är lätt att inte behandla svenska medborgare annorlunda för hur ser ut eller vart de kommer från. Men när det gäller skuggsamhället är det svårt, så är det bara. Om man inte tror på helt fri invandring då blir det brutalt när vissa måste avvisas, säger säger Peter Esaiasson.

Jörgen Hermansson konstaterar att som migrationsminister vägs allt Tobias Billström säger på guldvåg och efter den senaste tiden snedsteg och statsministerns sågning lär det bli ännu mer så.

– Varje ord han säger från och med nu kommer att synas och folk kommer fundera, ”slirar han inte lite nu?”, säger Jörgen Hermansson.

Han menar att Reinfeldts uttalande spelar stor roll för den situations som Tobias Billström nu befinner sig i.

– Till och med Göran Persson höll väl i princip alltid på sin regering utåt. Han var knappast sentimental och kunde säkert vara stenhård men han försatte dem inte i det här läget som Reinfeldt har gjort. Om Reinfeldt nu inte var slarvig så är det ganska starkt sätt för honom att ta kontroll över den här delen av regeringens politik. Det är ju väldigt tydligt på vems mandat Billström sitter, säger Jörgen Hermansson.

Han menar att efter Mikaela Odenberg, som avgick efter att ha motsatt sig regeringens försvarspolitik, finns det i dag få ministrar med riktigt stor auktoritet kvar om man bortser från partiledarna.

– Jag kan inte tänka mig en enda minister förutom Borg som skulle gå emot Reinfeldt. Normalt sett är ju ministrar med och utvecklar regeringens politik. Nu gör man inte så, säger Jörgen Hermansson.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X