Annons
X
Annons
X

Statsvetare: ”Behövs nytändning för KD och C”

En ökad klarhet om de ideologiska skillnaderna mellan allianspartierna och Socialdemokraterna. Annie Lööf måste visa framfötterna efter den senaste tidens katastrofsiffror. Det förväntar sig statsvetararna Jonas Hinnfors och Li Bennich-Björkman inför kvällens partiledardebatt. SvD har ställt tre frågor inför debatten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Stefan Löfven.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Stefan Löfven. Foto: SCANPIX

1. Vad har du för förväntningar på kvällens debatt?

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet:

– Det blir intressant att se om det är på väg öppnas en ideologisk skillnad mellan Socialdemokraterna och Alliansen kring välfärdsstatens generositet. Och hur hanterar Löfven vinst i välfärden, det vore underligt om inte temat kom upp? Att få ökad klarhet kring om skillnaderna mellan S och Alliansens jobbpolitik mest rör trovärdighet eller om där även finns djupare ideologiska skillnader? Finns någon som helst rödgrön samling kvar – kommer Löfven till exempel att ignorera eller attackera Sjöstedt?

Annons
X

Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala Universitet:

– Här måste programledarna vara alerta och uppmärksamma, och ge intressanta tillfällen till både polemik och - om så verkar vara fallet - samförstånd. Sedan tycker jag det är spännande att se huruvida konstellationer och samarbeten antyds, som det mellan S och MP och hur SD förhåller sig till de båda blocken.

2. Vilka av de åtta har mest att vinna och förlora i kvällens debatt?

Jonas Hinnfors:

– Hägglund och Lööf måste snart få igång nytändningar för KD och Centern, de har mycket att förlora. Löfven måste visa något slags konkret trovärdighet som går utöver klatschighet som ”affärsplan”, kan han det har han mycket att vinna.

Li Bennich-Björkman:

– SD ligger bra till i opinionen och Jimmie Åkesson kan använda kvällens debatt för att framstå som ett parti som andra. Socialdemokraternas Stefan Löfven skulle kunna vinna ytterligare stöd genom att framstå som mer profilerad och tydlig än i tidigare debatter. Den som sitter lösast bland partiledarna just nu är Annie Lööf så kanske kan man säga att hon har mest att vinna eller förlora ikväll - om det inte redan är kört.

3. Vilka ämnen tror du blir de hetaste i kväll?

Jonas Hinnfors:

– Synen på bortre gränser och så vidare för dem i utanförskap, alltså a-kassa och FAS3. Vinster i välfärden, jobbpolitiken - men säkert också skatter och skola.

Li Bennich-Björkman:

Jobben och sysselsättningen är alltid prioriterade för väljarna, och den höga ungdomsarbetslösheten är oroande och något som måste komma upp. Skattefrågor är en annat område som berör väljarna direkt, och där partierna borde ta tillfället i akt och visa fram sina program.

STÄLL FRÅGOR:
SvD:s reporter kommenterar debatten

RÖSTA:
Vem är bäst – Reinfeldt eller Löfven?

SvD kommenterade debatten svd.se
Så vill partiledarna använda statskassan svd.se
Annons
Annons
X

Statsminister Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Stefan Löfven.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X