Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Avgången påverkar fler än Juholt

Håkan Juholts avgång från posten som partiledare för Socialdemokraterna kommer att påverka fler än bara Håkan Juholt. Det säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

[object Object]
– Nystarten kom av sig. Partiet har upplevt en höt som dessvärre saknar motstycke. Jag känner starkt internt stöd men känner att S har förlorat ett betydande stöd utanför partiet. Foto: LARS PEHRSON

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt avgår med omedelbar verkan som Socialdemokraternas partiledare efter en stormig höst och vinter.

Men Håkan Juholts avgång kommer att slå mot fler än bara ordföranden själv. Det säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det brukar bli rätt mycket förändringar rent personmässigt när man gör ett ledarskifte. En ny ledare vill forma sitt eget lag, säger Tommy Möller.

Annons
X

– Det är inte ett allvarligt tjänstefel att vara lojal mot en sittande partiledare. Sedan kan det innebära i praktiken att det blir ett ställningstagande till vilken falang man tillhör.

Men exakt hur den närmsta kretsen påverkas av att Juholt kastar in handduken är svårt att säga, enligt Tommy Möller. Främst handlar det om vem som tar över härnäst.

I praktiken kan därför personer som Håkan Juholts andreman, Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson Tommy Waidelich, ha kvar sin höga position inom partiet även fortsättningsvis.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Däremot är den korta tid som Håkan Juholt suttit på posten ett dåligt betyg åt gruppen som plockade fram honom. Tommy Möller menar att det därför kommer att bli svårt för Berit Andnor att återigen bli ordförande för nästa valberedning.

  – Det är ett stort misslyckande för valberedningen och dess ordförande, säger Tommy Möller.

  – Det var många som höjde på ögonbrynen för ett år sedan och var lite undrade om han höll måttet, och så framgick det att han inte gjorde det.

  Här meddelar Juholt sin avgång svd.se
  Annons
  Annons
  X

  – Nystarten kom av sig. Partiet har upplevt en höt som dessvärre saknar motstycke. Jag känner starkt internt stöd men känner att S har förlorat ett betydande stöd utanför partiet.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X