Annons

Statsvetare: Om någon gynnas är det Le Pen

Presidentkandidaten Marine Le Pen kan gynnas av attentatet i Paris. Politiken förflyttas till höger, och högerpopulister blir vinnarna. Det är den konflikten terroristerna vill elda på, enligt Catarina Kinnvall, statsvetare vid Lunds universitet.

Publicerad
Nationella frontens ledare Marine Le Pen.
Nationella frontens ledare Marine Le Pen. Foto: Michel Euler/AP

Ännu är mycket kring attacken och vilka som ligger bakom oklart. Fast rädslan för terror spelar högerpopulistiska partier som Marine Le Pens Nationella fronten i händerna.

– Det är klart att det här kan få effekt inför valet. Marine Le Pen har sagt att om hon var president så skulle detta inte hänt, säger Catarina Kinnvall, professor i statskunskap vid Lund universitet, och inriktad på bland annat terrorfrågor och politik.

Just skräck, rädsla och osäkerhet är själva målet för terrorism.

Annons

– Nu vet vi så lite om vilka som ligger bakom, men det är det här terroristerna vill, de försöker provocera fram en konflikt.

Flera av kandidaterna har sagt att de avbryter kampanjandet inför valet på söndag.

Terrorattacker gör att alla partier förflyttar sin politik ett par snäpp åt höger, förklarar hon. Men den enda kandidat som direkt kan gynnas av attacken är Marine Le Pen. Det spelar ingen roll att kampanjerna avbryts efter händelserna, tror hon.

– Det här spär på rädslan och spelar henne i händerna. Den sittande regeringen har fått mycket kritik. Om någon gynnas så är det hon, säger Catarina Kinnvall.

Annons
Annons

Nationella frontens ledare Marine Le Pen.

Foto: Michel Euler/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons