Annons
X
Annons
X

Statsvetare: ”Allvarligt för SD”

Den video på SD-politikern Erik Almqvist i ett gräl som Expressen publicerat kan komma att skada partiet allvarligt, menar statsvetaren Anders Hellström, som inte är förvånad över att riksdagsmannen nu tvingas bort från partitoppen. För att minimera skadan anser statsvetaren Anders Sannerstedt att han bör lämna riksdagen snabbt. Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att interna splittringar i partiet kan vara att vänta.

LÄS MER:
SD-topp sa blatte-lover och hora – avslöjas på film

– Ju närmre partiets kärna man kommer, desto allvarligare blir det, säger statsvetaren Anders Hellström som forskar om nationalism och populism i skandinavisk politik vid forskarinstitutet MIM vid Malmö högskola.

Den inspelning från 2010 där Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist, i ett gräl i centrala Stockholm, bland annat kallar personer för ”blatte-lover”, ”babbe”, ”fitta” och ”hora” tror han kan orsaka stor skada för partiet.

LÄS MER:
”Jimmie Åkesson (SD): Det värsta i min politiska karriär.”

Annons
X

– Jag tror att det är allvarligt för SD eftersom de väldigt mycket vill vara så rumsrena som möjligt - alla andra är extrema, de är normala. Med tanke på det som sker i Europa har de ganska mycket på fötterna så länge de inte gör så här, säger Anders Hellström.

– Det här borde leda till att de går ner i opinonsmätningar.

För att kunna appelera till massorna och få väljarstöd har Sverigedemokraterna använt sig av modellen att inte vara varken för mycket åt höger eller vänster, förklarar han. Det finns en efterfrågan för partiets politik, samtidigt som de inte passerat ”trovärdighetströskeln” för gemene man, säger Anders Hellström och jämför med exempelvis Dansk folkeparti som han menar passerat den spärren.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – För SD blir sådant här väldigt känsligt eftersom man befinner sig vid den här tröskeln, mellan det radikala och det extrema. De senaste opinionsmätningarna talar för att SD lyckas framstå som normala och radikala. Filmen säger att SD är ett extremt parti.

  Att avslöjandet ledde till att Erik Almqvist får lämna sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, sin plats i partistyrelsen och även uppmanas att överväga sin riksdagsplats, förvånar honom inte.

  – Åkesson har ju gått ut med att man ska rensa i leden för att få trovärdighet och då agerar de så kraftfullt som de kan, säger han och tillägger:

  – På något sätt är det inte oväntat att det här sker för det är många som reagerar starkt på att de går framåt så mycket. Det som är otippat är väl att det är någon relativt högt uppsatt som gör detta, och inte någon kommunpolitiker någonstans. Och därför blir det ett problem. Men Jimmie Åkesson själv är ju väldigt noga med att inte säga sådant här.

  Skulle det visa sig att Åkesson kände till mer om filmen än vad han påstår att han gör tror Anders Hellström att förtroendet för ledaren kan få sig en rejäl törn.

  – Det tror jag spelar stor roll för trovärdigheten, då har han ju ljugit inför kameror om vad han kände till och inte. Och jag tror inte det är möjligt att kringgå frågan just nu, de är uppe på agendan så deras agerande granskas under lupp. Men det är väldigt allvarligt för Åkesson om det visar sig att han kände till mer än vad han utger sig för att göra.

  LÄS MER:
  Erik Almqvist (SD): ”Inte uppenbart rasism i det här klippet.”

  Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet som bland annat följt SD och studerat partiets väljare, tror att det blir svårt för Almqvist att sitta kvar i riksdagen.

  – Min tro är att han blir en belastning om han sitter kvar, även om jag kan förstå att han inte vill avsäga sig omedelbart, säger han.

  Också han tror att Almqvist agerande åsamkat Sverigedemokratera skada.

  – Han är en av partiets främsta representanter så det är klart att det är allvarligt för partiet. De får ändra om i organisationen och hitta ersättare och det kan de kanske klara av men det börör ju ändå kärnan i det här gänget som styr partiet, säger Anders Sannerstedt som menar att saken inte blir bättre av att Kent Ekenroth också är inblandad.

  – Hans roll borde man kanske titta lite till på.

  Hur skandalen kommer att påverka opinionen tycker Anders Sannerstedt är osäkert.

  – För partiorganisationen är det ju en smäll sedan är frågan hur väljarna reagerar. Tidigare skandaler har inte påverkat opinionen nämnvärt. De som sympatiserar med SD fortsätter att göra det så det är möjligt att opinionseffekerna inte blir så stora, och inte heller långvariga om de ens blir några, i synnerhet om han snabbt lämnar partiet och diskussionen.

  – Om han lämnar riksdagen fort skulle det nog vara det bästa för partiet, säger han.

  Samtidigt påminner han att SD i de senaste mätningarna haft rekord högt stöd, och att det då är naturligt att det sjunker lite oavsett. ”Då kommer man säkert att tala om en Almqvist-effekt”.

  Framförtallt är det folk utanfört partiet som blir upprörda, tror han, samtidigt som han kan tänka sig att det finns några av partiets väljare som tittar på videon och reagerar negativt.

  – Jag tror att de som sympatiserar med SD kan ha överseende med att han står och käftar med Soran Ismail och den andra killen som inte verkade så nykter men det allra fulaste är kanske när han kallar den här unga tjejen för ett tillmäle som man absolut inte ska häva ur sig.

  – En tredjedel av väljarna är kvinnor och det är möjligt att en del reagerar på det där tillmälet, även män också så klart, men det är också möjligt att man tänker att det var ett enskilt övertramp och att partiet har infört en uppförandekod sedan dess. Men helt klart är det här inte bra för Sverigedemokraterna, säger Anders Sannerstedt.

  Inom partiet tror han att de flesta kommer att tycka att det är rätt beslut att Almqvist lämnar sina toppuppdrag.

  – Jag tror att partiet accepterar det här, det är väl möjligt att man tycker att han snarast borde lämna riksdagen. Man förstår att den här videon är en belastning och att det var nödvändigt att han fick gå.

  – För partiets trovärdighets skull var han mer eller mindre tvungen att göra det här.

  Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, tror att det kan splittra partiets medlemmar.

  – Han ordval och förhållningssätt finns ju tydligt företrädda på sociala medier. Man vet aldrig hur representativa de personerna är för större grupper men partiets ursprung och där kärngrupperna kommer ifrån är åtminstone semi-rasistisk och invadringsfientlig, så här kan det mycket väl bli så att de grupperna uppfattar att en central ledamot offras för någon slags politisk korrekthet, och det i sin tur kan leda till inernt kritik och strid, säger han.

  För partiledningens del är det en ständig balansgång.

  – Vissa kan nog se med oro på det här att man ska göra partiet lite vanligt. Därför måste partiledningen här å ena sidan visa handlingskraft mot den här typen av agerande, samtidigt som man riskerar att väcka harm hos de som tycker att det här inte var någonting.

  – Jag kan mycket väl se att de skulle kunna bli en intern stid, och det är aldrig bra om man ska locka de vanliga väljarna, säger Jonas Hinnfors.

  LÄS MER:
  SD-kvinnor: Utgår från att Erik Almqvist prövas.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se Är någon förvånad över SD? blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X