Annons
X
Annons
X

Statsministern ställdes till svars

Sjukförsäkringen, pensionsålder och romer var några av de ämnen som statsminster Fredrik Reinfeldt fick dryfta när han var med i SVT:s partiledarutfrågning.

– Den perfekta reformen finns inte, sade han.

SvD.se direktrapporterade.

Av SvD
Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

Inledningsvis fick Reinfeldt frågan hur stora besparingar som regeringen gjort på sjukförsäkringen. Men kunde inte ange rätt siffra, som är 22 miljarder. 12 miljarder har sparats på a-kassan. Samtidigt har inkomstskatterna sänkts med 70 miljarder kronor. Men Reinfeldt ville inte medge att det är de sjuka och arbetslösa som betalat skattesänkningarna.

– En hel del av dem som fått jobbskatteavdrag har också fått höjd a-kassa. Sverige består inte av två konstanta grupper, de som jobbar och de som inte gör det. De flesta arbetslösa är korttidsarbetslösa och vi blir alla sjuka ibland. På så sätt drabbar förändringarna många som också tar del av jobbskatteavdragen, sade Reinfeldt.

Annons
X

Utfrågarna tog ett konkret exempel på en överläkare som efter en stroke vill arbeta 75 procent och vara sjukskriven 25 procent men där Försäkringskassan sagt nej och uppmanat honom att söka jobb på Samhall.

– Och så är det. Reformer bärs av myndigheter. Det kan beskrivas som omänskligt och orimligt men jag kan inte sitta och kritisera en enskild tjänsteman på Försäkringskassan. Vi ska komma ihåg att det var 750 000 sjuka eller förtidspensionerade när jag tillträdde som inte var sjuka utan det var ett sätt att dölja arbetslösheten.

– Nu har vi 100 000 färre långtidsjukskrivna och 100 000 färre förtidspensionerade. Vi har vänt 35 års utveckling med ständigt stigande förtidspensioneringar, sade Reinfeldt.

Enligt Reinfeldt finns det även stöd för dem som inte kvalificerat sig för a-kassa. Han menar att många i Sverige lever på små ekonomiska marginaler.

– Men vi har ett system vi ska vara rädda om som ger stöd, bland annat med bostadsstöd, säger Reinfeldt.

Av dem som blev av med sjukpenning har bara 400 fått riktiga jobb, enligt SVT.

– Det är några fler med dem som får visst stöd. Det är oerhört viktigt att man får jobb efter arbetsförmåga. Jag är otroligt nöjd med att de som kommer från långvarigt utanförskap har kunnat komma tillbaka till arbete. Vi har ett samhälle som ställer om från passitivet, säger Reinfeldt.

Innnebär det att sjukförsäkringen nu är bra?

– Det finns ingen perfekt reform. Det måste ständigt utvecklas och ställa frågan; gör det att folk får jobb efter arbetsförmåga?

– Vi försöker möta ett läge där människor mött passitivet, säger Reinfeldt.

– Tidigare dolde vi vår arbetslöshet, fortsätter Reinfeldt.

Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare kommer att bestå under nästa mandatperiod, klargjorde Reinfeldt.

– Den kommer att minska men vi vill också sänka skatten för fyra miljoner löntagare. Jag lovar inte allt åt alla, sade han.

– Efter att ha genmofört två skattesänkningar har vi ytterligare en sänkning på 7,5 miljarder till årsskiftet till pensionärerna, säger Reinfeldt.

Skillnaden mellan löntagare och pensionärer kommer att minska, enligt Reinfeldt

– Skillnaden har inte ett egenvärde, säger Reinfeldt men erkänner att skillnaden inte kommer att försvinna.

På en fråga om hur han hanterar en vågmästarroll för Sverigedemokraterna svarade Reinfeldt att han tänker sitta kvar och regera, om alliansen blir det största blocket. Han ville inte medge att det skulle göra honom beroende av Sverigedemokraterna.

– Det kräver att Mona Sahlin går ihop med Sverigedemokraterna. Men svenska folket kan undvika risken genom att inte rösta in dem. De som tycker om Sverige ska inte rösta in Sverigedemokraterna i riksdagen, sade Reinfeldt.

Enligt en läsare som jobbar på Försäkringskassan fick de supertydliga riktilinjer om att sjuka skulle prövas mot arbetsmarknaden.

– Om det finns ett papper där det står at alla sjuka ska prövas mot arbetsmarknaden vill jag se det, för det sa vi inte. Vi ville göra upp med ett Sverige där fullt friska sjukskrevs av arbetsmarknadspolitiska skäl. Nu viker sjuktalen och det har alliansregerinegn infört, säger Reinfeldt.

Vi är beredda att ytterligare höja klimatskatten, sa Reinfeldt i en intervju med SvD förra sommaren, men nu har han sagt att sjkatten inte ska höjas.

– Vi har sagt 40 procents reduktion av utsläpp till 2020. Jag har höjt skatten under mandatperioden. Våra bedömningar är att vi klarar målen utan att höja ytterligare. Jag sa att jag var beredd att höja om vi inte når vårt mål.

– Sverige har en av de mest långtgående klimatstyrmedlen i världen.

Han säger att han lovar att inte höja klimatskatten under mandatperioden.

Fyra av tio minstrar har avgått, är det ett fiasko?, undrar en tittare.

– Det är i grunden en förtroendefråga och man får gå in i vart och ett av exemplen för att se. Jag har lärt mig att förtroende är att ställa rätt frågor. Jag ställde för få frågor. Vi ställer allt högre krav på beslutsfattare, det handlar inte bara om vad de gör utan vad de har gjort tidigare i sina liv.

Sen handlar det om jobb, och Reinfeldt ställs till svars för att fler är arbetslösa än när han tillträdde. Han påpekar att fler nu vill ha jobb, att arbetsutbudet vuxit.

– Jag har drivit en arbetslinje. Vi har gått igenom en svår finanskris och en industrikris. Trots det ser vi att fler nu sysselsäts. Jag tycker att det är ett bärttre mått att fler nu är sysselsatta, säger Reinfeldt.

Han menar att de med hjälp av överskottet gick in med resurser när finanskrisen slog till, och därför klarade sig bättre än de flesta.

– Vi fick ökad arbetslöshet i industrin. En hel del ekonomer ville ha korta stödsystem som sen skulle dras tillbaka. Jag vill vara lite försiktig med att dela ut stimulanser för att de också ska kunna ligga kvar senare, fortsätter Reinfeldt att berätta om finanskrisen.

Han får frågor om moderaternas klädkod, att man ska lägga av sig pärlhalsband och slipsar.

– Det märkliga är att inga moderater verkar ha sett dokumentet, bara journalister, säger Reindfeldt.

Enligt honom var det i strävan efter att möta människor som dokumenetet kom till, och det blev lite fel.

– Vi är ett parti i rörelse och det är det som det här dokumenetet försöker fånga, säger Reinfeldt, som erhänner att klädkoden är ”lite larvig”.

Om utvisningen av romerna:

– Det finns situationer där Rumänien inte tar sitt ansvar.

Han säger att han inte uttrycker att han står bakom Birgitta Ohlssons förslag att införa sanktioner mot Frankrike på grund av landets agerande mot romer.

Han säger att han inte kan lova att ta upp rom-frågan om han mötte Frankrikes presidet.

Vilka fler bolag säljs ut nästa mandatperiod?, undrar en tittare

– Vi har enats om att nästa mandatperiod sälja ytterligare av Nordea, Telia Sonera och SBAB.

Blir det en obligatorisk a-kassa?

– Det kan jag inte lova. Vi utredde hur det skulle utformas. Det skulle innebära att tvinga in en rad arbetstagare.

Om du förlorar, tänker du avgå?

– Jag är inställd på att vinna. Men valdagar är prövodagar för oss som är politiker. Jag hoppas att först få ta in vad svenska folket sagt och sen ta ett beslut.

Reinfedlt gav också beskedet att lagen om anställningsskydd inte kommer att ändras under nästa mandatperiod.

SvD.se

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X