Statsministern sällar sig till de stora

Under strecket
Publicerad
Annons

Den som hörde lördagsintervjun blev sanolikt förvånad över Göran Perssons uttalanden! En statsminister ska ju uttala sig förnuftigt och medmänskligt. Men på frågan om Irak-problemet och ett eventuellt krig sa han:
”Ett stort krig i betydelsen ett massivt tillslag men kort då kan det ha en väldigt positiv effekt i meningen att man både får någon slags bättre ordning i Irak och samtidigt något slags klartecken för världen i övrigt att vi genom den här fasen vi kan börja arbeta normalt igen och vi kan få samma effekt som efter Kuwait en uppgång i konjunkturen och allt sådant det kan vara stort på så sätt. Det kan också vara stort i meningen att det kan bli utdraget omfattande i tid och insats då kan det bli ett krig som både skapar osäkerhet på marken i Irak det kan skapa osäkerhet så att säga i USA i världen i övrigt.
Det kan bli ohyggliga bilder vi kommer att se i TV under våren, lemlästade människor och död och förintelse. Det är fruktansvärt det som väntar i så fall så att det är en oerhört farlig
situation och det är klart det allra, allra, bästa är ju om man löser detta med att inspektörerna kan få en sådan klar bild och få ett sånt grepp om massförstörelsevapen att man slipper gå vidare med våldsinsats men där är jag inte särskilt hoppfull, tyvärr.”
GP: ”Det kan bli ohyggliga bilder vi kommer att se i TV under våren, lemlästade människor och död och förintelse. Det är fruktansvärt det som väntar i så fall så att det är en oerhört farlig situation....”
Förhindra då detta Göran Persson! En svensk statsminister har tidigare haft mod och medmänsklighet att ingripa mot supermakten.
När USA med sin krigsmaskin slår till i ”ett massivt tillslag men kort” då kommer tusentals oskyldiga människor i Irak att dödas. Kan detta vara ”positiv effekt”? Krig är i alla avseenden ett nederlag för alla. Våldet ska bekämpas.
GP: ”en uppgång i konjunkturen och allt sådant det kan vara stort på så sätt.”
Krig, människors död för uppgång i konjunkturen, är detta en svensk statsmans lösning för ekonomisk
normalitet?
Det är förkrossande att en statsminister i ett litet land som Sverige sällar sig till de stora som vill begagna våldet som medel.
USA:s avsikter i Irak är olja. Hundratals stater i världen kan bedriva utveckling av massförstörelsevapen. Utan olja är de ointressanta.
Perssons tankar? Konventet=EU-president=maktposition. Det fanns som en underton i hela intervjun.

Ragnar Pettersson

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons