Annons
X
Annons
X

Statsministern: "Inget formellt fel av Wallström"

Utrikesministern borde ha ordnat bostad på annat sätt, det sa statsminister Stefan Löfven i kvällens SVT Agenda.

– Det finns inget formellt fel, vad jag vet, men det hade varit bättre, sa han i programmet.

(uppdaterad)
Wallströms lägenhetsaffär

Statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra möttes under kvällen i en duell i SVT:s Agenda.

Första ämnet ut var Kommunals lägenhetsskandal och turerna kring Utrikesministern Margot Wallström. Stefan Löfven sa i programmet att Wallström inte har utnyttjat sin ställning och är tydlig med att han vill lämna ämnet och prata politik.

– Jag tycker det hade varit bra om hon hade ordat den på annat sätt, för då hade vi stått här och pratat om politik.

Annons
X

Efter programmet säger Löfven till TT att han har fått samma version av Wallström som hon lämnat till medier. Han säger även att han inte tycker det är bra att utrikesministern och Annelie Nordström lämnat två olika versioner.

– Det är inte bra. Men jag har fått information av Margot Wallström om hur det gick till och den har hon lämnat till medierna också. Jag har ingen anledning att tro något annat än att den är korrekt, säger Stefan Löfven.

Men Anna Kinberg Batra (M) var tydlig med att hon vill att Wallström utreds.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hon verkar ha sällsynt förmåga att ställa till det för sig. Men det är viktigt att utreda om hon har utnyttjat sin ställning eller inte. Det är viktigt för att förtroendet för oss politiker ska kvarstå.

  Enligt statsvetaren Marie Demker var ämnet Wallström det enda nya som kom fram i programmet.

  – Min huvudanalysen är att det var väldigt defensivt, kontrollerat och ledde inte fram till något nytt. Det var ingen debatt som lockade och engagerade publiken, tycker statsvetaren Marie Demker om kvällens duell.

  Kvällens debatt mellan Löfven och Kinberg Batra innehöll också ämnen som bostadspolitik, integration och arbetsmarknad.

  – Det hetta till lite när politikerna kom in på arbetsmarknadsfrågor. Här framkom tydliga politiska skiljelinjer, säger Demker.

  Löfven kritiserar Kinberg Batras förslag om ett "första jobbetavdrag" och påpekar att det förslaget sänker skatten för alla och minskar statens skatteintäkter.

  – Det "första jobbetavdraget" har inget med första jobbet att göra. Det är ett sjätte jobbskatteavdrag, inget annat, säger Löfven.

  Kinberg Batra varnar för att 90 000 fler utrikesfödda riskerar att varaktigt stå utanför arbetsmarknaden om inte trösklarna till ett nytt jobb sänks.

  Foto: Christine Olsson/TT
  Annons
  Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X