Mode

”Statsministern bemästrar konsten att bära smoking”

Valet närmar sig med stormsteg och våra partiledare grillas dagligen på olika punkter. Men hur klär de sig egentligen? Här betygsätter stilombudsmannen Fredrik af Klercker statsminister Stefan Löfven.

Statsminister Löfven har allt som oftast en avslappnad och elegant stil. Om det inte vore för slipsknuten. Den skulle kunna vara något mindre och lite mer asymmetriskt. Annars ser han bra ut i kostym och bär vanligtvis en lagom elegant tvådelad kostym som passar för alla tillfällen. Dock önskar jag att statsministern ibland vågade rocka en dubbelknäppt grå flanellkostym. Det tror jag att han skulle passa bra i!

Annons

Ett litet klagomål är hans vägran att bära jackett, det gäller egentligen alla politiker, men statsministern i synnerhet. Stefan Löfven närvarar vid i stort sett alla kungliga händelser och då ska man oftast bära jackett. Och när vi ändå är inne på det spåret tycker jag att man skulle införa jackett som klädsel vid Riksdagens öppnande. Bara som en liten stämningshöjare!

Foto: TT

Åter till statsministerns mer vardagliga klädsel, det vill säga kostym och smoking. Kostymen behärskar han som sagt mycket väl. När han besökte Donald Trump i Vita huset var han särskilt välklädd. Bra slips (förutom knuten då), snygg och diskret klocka och ett stort pluspoäng för de dubbla manschetterna med diskreta knappar. Och att han hade en pin i slaget med både amerikansk och svensk flagga. Det var elegant gjort, till skillnad från den amerikanska presidenten som bara bar en amerikansk flagga i sedvanlig översittarstil.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men statsministerns största bedrift är trots allt att han bemästrar konsten att bära smoking. Snygga lackskor, en strålande kavaj med spetsiga slag och lagom långa byxor. Tyvärr får han minuspoäng för sin fuskfluga. Snälla politiker, lär er att knyta en fluga!
Statsministern får 4 av 5 knästrumpor för sin stil.

Foto: TT

Till Toppen