Annons

”Statsbidrag ställer till det för kommuner”

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Även om vi i kommunerna älskar en sorts statsbidrag – permanenta och generella – är flera andra statsbidrag statliga björntjänster som urholkar det kommunala självstyret. Det skriver Nicholas Nikander (L).

Under strecket
Publicerad
Foto: Pressbild

Snart är ännu en budgethöst till ända. Precis som varje år haglar utspelen där alla åtta riksdagspartier fördelar björntjänster i form av statsbidrag i miljardklassen till Sveriges kommuner och regioner. Om riksdag och regering tycker att Sveriges kommuner missköter stora delar av sina uppdrag vore det tydligare att föreslå ett statligt övertagande av dessa verksamheter, i stället för att dela ut björntjänster i form av olika varianter på statsbidrag.

Låt mig börja med att säga följande: vi kommuner älskar permanenta generella statsbidrag. Statsbidrag som kan användas utifrån varje kommuns specifika förutsättningar och vars prioritering avgörs i den lokala demokratin, helt i enlighet med principerna om kommunalt självstyre. Från och med 2021 höjs de generella permanenta statsbidragen för kommuner och regioner med 12,5 miljarder kronor per år. Det är bra. Däremot är alltför många statsbidrag av annan karaktär. Låt mig sammanfatta dessa i tre kategorier.

Annons
Annons
Annons