Statligt stöd till minnesresor

Nära anhöriga till offer för tsunamin ska få ekonomiskt stöd från staten för att göra minnesresor till platsen för katastrofen. I går beslutade regeringen att tillmötesgå önskemålen från de anhöriga.

Under strecket
Publicerad
Annons

Karin Larses är präst i Västerås och leder en anhöriggrupp med 13 saknade. Hon är positiv till beskedet från regeringen.
– Det kanske blir ett bra avslut: regeringen var ju inte så jättepopulär bland de anhöriga efter sin inledande brist på agerande, säger hon.
Många i gruppen, men inte alla, vill åka tillbaka till Thailand för att försöka hitta ett sätt att försonas med det som hände. Alla som vill resa har inte ekonomiska möjligheter att betala själva.
– För dem får det här beslutet en väldigt stor betydelse, säger Karin Larses.
Regeringen ger nu i uppdrag till Rådet för stöd och samordning att besluta om vilka kriterier som ska gälla för utbetalning av resebidrag.
– Det kommer att omfatta en mycket snäv krets anhöriga, säger Kerstin Wigzell som är rådets ordförande.

Rådet kommer att göra en individuell prövning och kriterierna ska arbetas fram under sommaren. Stödet innebär inte att anhöriga får hela resan betald.
– Det handlar om en summa för att minska kostnaderna, säger Kerstin Wigzell.
Hon tillägger att även anhöriga som redan har gjort en resa på egen bekostnad kan beviljas stöd.
Regeringen beslutade i går också att ge pengar till minnesceremonier. Rådet planerar ceremonier i Thailand den 4 och 11 november, samt på ettårsdagen av tsunamin.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons