Annons

Statliga stöd skapar ingen hållbar grön väg

Statliga stöd gör snabbt branscher till heta sektorer för riskkapitalister. Det gäller exempelvis solcells- och vindkraftföretag. Men detta skapar bubblor där företag kan göra riskfria vinster medan skattebetalarna får stå för notan, skriver Lydiah Wålsten, ansvarig för programområdet Miljö, tillväxt och konsumtion, Timbro.

Under strecket
Publicerad

En ny våg av uppsägningar väntar vindkraftsbolaget Vestas. Det står nu klart efter att bolaget har presenterat sin kvartalsrapport för tredje kvartalet i år. 1 400 jobb ska bort. Resultatet är en kalldusch för både investerare och de personer som arbetar för bolaget.

Men det är en förväntad kalldusch. Sedan 2008 har företaget tappat över 90 procent av sitt börsvärde. Trenden gäller inte bara Vestas. Cleantech Index, framtaget av Deutsche Bank och Nasdaq OMX, samlar de viktigaste företagen i den förnybara sektorn. Indexet har fallit 40 procent sedan starten 2010. Runt om i Europa går de tidigare största bolagen nu omkull, som tyska solcellstillverkaren Q-Cells. Förra året var det Solyndra i USA som gick omkull, till en kostnad om en halv miljard dollar för skattebetalarna.

Annons
Annons
Annons