Annons
X
Annons
X

Statliga riskfonder efterlysta

Staten bör engagera sig i en ny sorts fonder för riskkapital och samarbeta med nationellt och internationellt kapital, föreslår bland andra SEB:s ordförande Marcus Wallenberg och IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

Av TT
(uppdaterad)

Brist på kapital är största hindret för tillväxt och om innovativa företag ska kunna växa och ge arbeten behöver de ett rejält tillskott av riskkapital, skriver de i Dagens Nyheter och hänvisar till en Sifo-enkät.

De räknar med att om staten sätter in fem miljarder kronor i riskfonder så leder detta till ytterligare investeringar på minst det dubbla.

Bakgrunden till förslaget är att IT-boomens många riskkapitalfonder inte längre är aktiva. De saknade kompetens och uthållighet, anser Wallenberg och Löfven.

Annons
X

För att staten ska engagera sig måste dock inriktningen på en sådan fond få vissa villkor: Att fondens investmentteam håller till i Sverige, att den investerar i ”innovativa företag i Sverige” och att det finns ”möjlighet till den höga avkastning och risknivå som utmärker venture capital-fonder av hög kvalitet”.

Medförfattare till debattinlägget är generaldirektören för Vinnova Charlotte Brogren, ordföranden i Provider Venture Johan Hernmarck, generaldirektören för Tillväxtverket Christina Lugnet och vd:n för Ingenjörsvetenskapsakademien Björn O Nilsson.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X