X
Annons
X

”Staten ska kunna köpa direkt av konstnärer”

En pressad galleriscen bävar inför minskade budgetar och effekter av regionala policyändringar för inköp av så kallad lös konst. Men frågan om hur inköpen bäst ska gå till är komplex och svaret beror på vem man frågar.

Läs mer om Konstliv
Kulturförvaltningen har köpt in ett konstverk direkt från konstnärerna Carolina Falkholt och NUG.
Kulturförvaltningen har köpt in ett konstverk direkt från konstnärerna Carolina Falkholt och NUG. Foto: Carolina Falkholt/NUG

Hur ska inköp av så kallad lös konst (se fotnot) till offentliga miljöer gå till för att gynna konstlivet på bästa sätt? Frågan blossade upp på Göteborgs-Postens kultursidor i våras, när effekterna av att Västra Götalandsregionen 2011 styrde om sin policy för offentliga konstköp kommit fram. Från att inköpen gått enbart via gallerierna kunde de från och med 2011 också gå direkt via enskilda konstnärer. VG-regionens inköp av lös konst från gallerierna har sedan policyändringen gått ner med uppåt 90 procent. 2011 sålde galleristen Paul Thomassen 196 verk, 2015 var antalet nere på 14. Thomassen har nu slutit ett avtal med sina konstnärer, där han tar provision på de konstverk som säljs till offentliga miljöer även efter en avslutad utställning.

Kulturförvaltningen har köpt in ett konstverk direkt från konstnärerna Carolina Falkholt och NUG.

Foto: Carolina Falkholt/NUG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X