Professor Jerzy Sarnecki får utstå både hat och hot. ”Jag är svensk och lever i Sverige. Mina forskningsfält handlar om det här landet. Men jag har tvingats ta hjälp för att bli av med en bild på nätet av mig med en Davidsstjärna i pannan.”
Professor Jerzy Sarnecki får utstå både hat och hot. ”Jag är svensk och lever i Sverige. Mina forskningsfält handlar om det här landet. Men jag har tvingats ta hjälp för att bli av med en bild på nätet av mig med en Davidsstjärna i pannan.” Foto: Malin Hoelstad

”Statistiken är politisk ammunition utan dess like”

Ständigt kontroversiell, men ser sig själv som en konflikträdd Svensson. Kriminologen Jerzy Sarnecki vill inte bli styrd.

– Jag drivs inte av politiska motiv och vägrar att bli driven av desamma.

Ändå har han ändrat sig.

Publicerad

Han är en av Sveriges mest välkända kriminologer och även om steget är långt till Leif G.W. Perssons stjärnstatus, så lyssnar människor också när professor Jerzy Sarnecki tar till orda. Och det gör han ofta.

– Men jag talar bara om det jag kan. Jag har ägnat 45 år åt att analysera kriminella nätverk, studera livsförlopp utifrån ett kriminologiskt perspektiv och bedrivit en hel del annan kriminologisk forskning. Därför vet jag en hel del om just detta.