Annons

Henrik Höjer:Statistik som belyser sprickorna i Sverige

Såväl storm som stiltje utmärker dagens opinionsvindar.
Såväl storm som stiltje utmärker dagens opinionsvindar. Foto: Jurek Holzer

Varför är män numera oftare högerorienterade än kvinnor? Och varför växer andelen som tycker att Sverige utvecklas åt fel håll, samtidigt som de som är nöjda med sina liv blir alltfler? Svaren är inte givna, men dessa och andra frågor väcks till liv genom den senaste SOM-undersökningen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SOM-institutet vid Göteborgs universitet är ett av de svenska samhällsvetenskapernas flaggskepp. Likt en Atlantångare stävar det framåt år efter år sedan starten 1986. Akronymen SOM står för samhälle, opinion och medier, och varje år ställer de samma frågor till ett ­representativt urval av vuxna svenskar för att fånga upp långsamma – och ibland snabba – opinionsförskjutningar med hjälp av oceaner av statistik, som med fördel kan visualiseras i böljande grafer. 

SOM-institutet ger oss alltså årligen nya kartor att navigera efter, och den senaste rapporten, ”Storm och stiltje. SOM-undersökningen 2018” (SOM-rapport nr 74, red: Ulrika Andersson, Björn Rönnerstrand, Patrik Öhberg och Annika Bergström) är som sig bör en tjock lunta – fylld av allt från lokala specialsjökort till mer oceanografiska djupdykningar i snävare frågor. 

Annons
Annons
Annons