Annons

Statisk elektricitet ska fånga virus i mask

Svenska forskare undersöker möjligheten att tillverka effektivare ansiktsmasker genom att använda material som laddas med statisk elektricitet av andningen. Arkivbild (vanlig ansiktsmask).
Svenska forskare undersöker möjligheten att tillverka effektivare ansiktsmasker genom att använda material som laddas med statisk elektricitet av andningen. Arkivbild (vanlig ansiktsmask). Foto: Terje Pedersen/TT

Svenska forskare utvecklar ett nytt material för ansiktsmasker, som laddas av andetagen för att bättre suga åt sig partklar.

Under strecket
Jörn Spolander / TT
Publicerad

Alla som har gnuggat en ballong mot håret har känt kraften i statisk elektricitet, eller triboelektrisk effekt som det också kallas. Nu vill en grupp svenska forskare utnyttja den effekten för att tillverka ansiktsmasker som på ett effektivare sätt suger åt sig droppar, partiklar och aerosoler som kan bära med sig virus.

"Vårt andningsskydd, som baseras på cellulosamaterial med triboelektriska egenskaper, gör att det går lättare att andas än med dagens andningsskydd. Det häftiga är att andetaget i sig själv är det som aktiverar den triboelektriska filtreringen. Målet är att utveckla en ny typ av andningsskydd för att minska spridning av virus, liknande sars-cov-2", säger Christina Dahlström, universitetslektor och projektledare vid Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons