Annons

Anders Q Björkman:Stationen visar hur snabbt en guldålder kan bli en mardröm

Ruinen efter Anhalter Bahnhof i Berlin. Här planeras Exilens museum, som ska lyfta fram den kulturella och vetenskapliga rikedom som gick förlorad när Weimarrepubliken för 85 år sedan dog och ersattes av nazistdiktaturen.
Ruinen efter Anhalter Bahnhof i Berlin. Här planeras Exilens museum, som ska lyfta fram den kulturella och vetenskapliga rikedom som gick förlorad när Weimarrepubliken för 85 år sedan dog och ersattes av nazistdiktaturen. Foto: IBL

Mycket står på spel i den tid vi lever i. Ett museum som planeras i Berlin blir en bra påminnelse om allt som riskerar att gå förlorat när världen går i auktoritär riktning.

Under strecket
Publicerad
Foto: IBL

Marlene Dietrich i långfilmen ”Blå ängeln”.

Foto: TT

Ruinen består av en tjock, gulröd tegelvägg med en pelarförsedd portal framför. Resterna av den sönderbombade järnvägsstationen Anhalter Bahnhof på en övervuxen gräsplätt i Berlin står som ett minnesmärke över dem som inte passade in i diktaturens mall. Alla de som var tvungna att resa härifrån.

Hit kallades nästan 10 000 av Berlins judar för vidare transport till koncentrationslägret Theresienstadt. Och härifrån reste också konstnärer, författare, kompositörer, artister och vetenskapsmän som sökte sig ett nytt liv i frihet när de inte längre kunde verka inom nazisternas klaustrofobiskt snäva ramar. De vars böcker brändes och vars konst kallades depraverad.

Annons
Annons
Annons