Statens marknadshyror urholkar systemet

Under strecket
Publicerad
Annons

Replik | Akademiska HusVi har en väl fungerande verksamhet och dränerar inte universitet och högskolor på pengar. Det är universitet och högskolor själva som genom investeringar i lokaler har satt sig i en situation med ökade lokalkostnader, skriver Akademiska Hus i ett debattsvar till oss den 18 januari. Men universitet och högskolor bestämmer inte vilken princip, som ska gälla för hyressättning.
Akademiska Hus hävdar vikten av marknadshyror. För låga hyror skulle innebära att högskolorna aldrig skulle kunna hyra av en annan hyresvärd. Akademiska Hus vill inte bidra till minskad konkurrens och valfrihet.
Detta visar, tycker vi, att Akademiska Hus håller högre hyror än vad de egentligen behöver göra. Vilket också kan konstateras genom att jämföra Akademiska Hus med kommersiella fastighetsbolag.
Högskolefastigheter är ändamålslokaler. De är byggda för och anpassade till utbildning och forskning i världsklass. Akademiska Hus har en marknadsandel på cirka 70 procent. I alla andra branscher, på "äkta marknader", skulle en sådan dominans, på gränsen till monopolliknande ställning, leda till ingripande från Konkurrensverket och kanske till med från EU.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons