Annons

”Skolverket får ansvar för digitaliseringen”

Anna Ekström och Anders Ygeman.
Anna Ekström och Anders Ygeman. Foto: Veronica Johansson, Simon Rehnström

Sverige hade tidigare ett av de mest jämlika och högpresterande skolsystemen i världen. Dit ska vi tillbaka. Då behöver samhället återta kontrollen över skolans utveckling. Nu ska staten ta ett större ansvar för digitaliseringen, skriver S-ministrarna Anna Ekström och Anders Ygeman.

Under strecket
Publicerad

Flera internationella undersökningar har bekräftat att kunskapsresultaten nu ökar. Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde 2014 har en rad åtgärder vidtagits för att steg för steg återta kommandot över skolans utveckling. Staten tar nu ett allt större ansvar för höjda kunskaper och för lärares fortbildning. Insatser för att stärka jämlikheten görs genom bland annat mer resurser till skolor som behöver det bäst, statliga skolutvecklingsprogram och åtgärder för att de bästa lärarna ska jobba i skolor med tuffast förutsättningar

Men mer behöver göras. Vi behöver se till att samhället kliver fram i frågor som rör skolutveckling, till exempel digitaliseringen av skolan. Regeringen beslutar i dag därför att ge Skolverket rollen som sektorsansvarig myndighet när det gäller de statliga insatserna för skolväsendets digitalisering. Det innebär att staten nu tar ett större ansvar för att digitaliseringen av skolan samordnas.

Annons
Annons
Annons