Annons

”Problem skyfflas över på kommunerna”

Adam Reuterskiöld.
Adam Reuterskiöld. Foto: Pressbild

När staten inte tar ansvar för den egna politiken skyfflas problem och kostnader över till kommunerna. Företrädare för Sveriges kommuner bör höja sina röster och kräva att staten tar sin del av ansvaret för poliser, säkerhetsfrågor och minska på sina byråkratiska krav. Det skriver Adam Reuterskiöld (M), Ekerö kommun.

Under strecket
Publicerad

Sverige har under det senaste decenniet genomgått stora och snabba förändringar. Den största förändringen som vi idag ser effekterna av är den snabba befolkningsökning som eskalerade i samband med migrationskrisen 2014. Vi alla kunde förvänta oss kostnader och en administrativ belastning av att Sverige mottog så många människor under så kort tid, men det är först nu som vi börjar se de mer djupgående effekterna i landets olika kommuner av den snabba befolkningsökningen.

Statistiska centralbyrån genomförde år 2009 en befolkningsprognos som pekade på att Sverige år 2028 skulle uppnå tio miljoner invånare. I början av 2018 var resultatet av denna befolkningsprognos uppfylld. Vi ligger helt enkelt tio år för tidigt i den beräknade utvecklingen i landet och från statligt håll försöker man rädda situationen genom att låta oss i kommunerna stå för notan och arbetet.

Annons
Annons
Annons