Annons

”Staten ska inte styra kommunernas planering”

Deshira Flankör.
Deshira Flankör. Foto: Pressbild

Värmdös oppositionsråd kommer med initiativ som är som tagna från 70-talets Sverige. Och för Värmdö kommun begränsar vår fantastiska skärgårdsnatur antalet flerbostadshus, skriver kommunalrådet Deshira Flankör (M) i en replik.

Under strecket
Publicerad

I en artikel i SvD 19/8 kritiserar Värmdös oppositionsråd Carl Kangas (S) sin regering och statsminister med hänvisning till delar av januariavtalet. Vi är många som har åsikter om både regeringen och dess bristande handlingskraft, men att som Kangas plocka ut en av de få bra sakerna med januariavtalet är fel. Kortfattat föreslår skribenten att Löfven ska skrota januaripartiernas punkt om en friare hyressättning vid nyproduktion. Han föreslår vidare en ny lagstiftning som ska inkräkta på kommunernas bostadsplanering, möjliggöra regionala allmännyttiga bostadsbolag, skapa ett statligt SBAB inom byggbranschen samt öka den statliga medfinansieringen av bostadsbyggandet.

Värmdös oppositionsråd kommer med initiativ som är som tagna från 70-talets Sverige, det vill säga en tid från vänsteridealismens högvarv. Bostadsmarknaden idag är en produkt av årtionden med socialistiska experiment, dyra reformer och en hyresreglering som har skapat allt ifrån inlåsningseffekter till möjligheter till svarthandel med bostadskontrakt på hyresmarknaden. Genom en övergång till fri hyressättning hade en naturlig efterfrågan skapats och på så sätt hade värdet av svart andra- och tredjehandsuthyrning försvunnit. Faktum är att vi under decennier har haft en ickefungerande bostadspolitik som ingen regering hittills har vågat reformera. Tänk om politiken kunde fokusera lika hårt på de byråkratiska processerna som idag förlänger handläggningstider för detaljplaner, bygglov samt alla onödiga standardkrav som bara är kostnadsdrivande. Att enbart med hårdare reglering och ytterligare skattemedel finansiera hyresrätter med hög standard i centrala lägen är inte den rätta vägen.

Annons
Annons
Annons