Annons

Staten saboterar lokala reformer

BROTTSBEKÄMPNING Lokalpolitiker som vill bygga trygga samhällen motarbetas konsekvent av staten, ofta med hänvisning till ”integriteten”. Men vad är mer integritetskränkande är att utsättas för brott, skriver Torkild Strandberg (FP) vars kommun Landskrona hindrats från att införa drogtester i skolan.

Publicerad

kolinspektionen har nyligen sagt nej till att vi i Landskrona vill införa frivilliga drogtester i grundskolan. Vi vill hindra unga människor från att hamna i vad som ofta blir ett livslångt beroende. Såväl barnens som deras föräldrars samtycke krävs för att testen ska genomföras. Samtidigt som Skolinspektionen i hårda ordalag kritiserar Landskrona stad för drogtesterna, kan man konstatera att inte någon enda gång har vare sig Skolinspektionen eller Skolverket kritiserat någon skola eller skolhuvudman för att inte göra tillräckliga insatser mot narkotikaanvändning eller spridning av narkotika i skolmiljö.

Mönstret är tydligt – man lägger sig inte i så länge det går dåligt, men när vi på det lokala planet agerar för en förbättring – då kommer klagomålen från Stockholm som ett brev på posten.

Annons
Annons
Annons