Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

”Staten och kapitalet” till sist förverkligad

Inte så lite överraskande föreslås SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg som ny styrelseordförande i helstatliga gruvbolaget LKAB. Därmed har punkgruppen Ebba Gröns 70-talshit på Blå tågets Staten och kapitalet till sist förverkligats.

Att en Wallenbergare överhuvudtaget skulle ha blivit påtänkt som ordförande i ett statligt företag är en sensation, inte minst i det symbolladdade LKAB. Men några omedelbara invändningar mot utnämningen har inte kommit från den stridbara Gruvtolvan i Kiruna, vars ordförande Janne Thelin kallar det för en kioskvältare men tillägger att det är bra med dem (Wallenbergarna, SvD:s anm) för de har alltid varit långsiktiga.

För Wallenbergsfären är det veterligen första gången någon ur familjen tar plats i ett helstatligt bolag men samtidigt öppnar det för ett breddat rekryteringsunderlag när Peter Norman ska fylla kommande styrelseluckor. Om det motsatta, det vill säga, att Wallenbergsfären börjar rekrytera politiker till sina styrelser återstår att se.

**
Peter Norman tycks** ha haft vissa problem att fylla vakanta ordförandeposter på sistone, som SJ och Vattenfall vid sidan av LKAB, där det redan vid bolagsstämman stod klart att Lars-Åke Helgesson, LKAB:s nuvarande ordförande var en tillfällig lösning. Lars-Åke Helgesson fyller 70 nästa gång.

Annons
X

För Marcus Wallenberg själv som tillträder sitt nya uppdrag i samband med LKAB:s extra bolagsstämma den 12 oktober kommer i varje fall frågan lämpligt på så sätt att han kan fylla på sitt CV med ytterligare ett prestigefyllt styrelseuppdrag när hans plats i Ericssonstyret togs av kusin Jacob.

Utöver ordförandeskapet i SEB är Marcus Wallenberg styrelseordförande i de börsnoterade storbolagen Electrolux och Saab.

På den korta pressträff där finansmarknadsminister Peter Norman, som ansvarar för de statliga bolagen, berättade om nyrekryteringen, förklarade Marcus Wallenberg hur glad han blivit över att ha fått frågan. När han också fick frågan om hur han ska hinna med att hantera klubban även i LKAB, hänvisade Marcus Wallenberg till att han lämnat två tunga uppdrag, dels styrelseposten i Ericsson och dels ordförandeskapet i IVA:s projekt Innovation för tillväxt, som avslutas i höst.

Dessutom tyckte Marcus Wallenberg att uppdraget i LKAB passade honom av historiska skäl; Knut Agaton Wallenberg, farfars farbror till Marcus Wallenberg var nämligen med och finansierade gruvbrytningen i Kiruna och Gällivare samt bygget av malmbanan på 1860-talet.

– Men någon erfarenhet av gruvverksamhet har jag ju inte själv och det är ju frågan vad jag skulle kunna göra i ett företag som redan har 40 procents rörelsemarginal. Jag är stolt över att ha blivit tillfrågad för gruvnäringen ligger nära familjens övriga intressen. Det är ett i hög grad internationellt företag så jag hoppas att kunna bidra med mina internationella kontakter, säger Marcus Wallenberg som direkt efter pressträffen skyndade iväg till Kiruna för att bland annat träffa de anställda.

Marcus Wallenberg kommer att få 570 000 kronor per år i ersättning för ordförandeskapet, men några planer på att arbeta för att också de anställda i LKAB ska få bonusbaserade löner har han inte, trots att han ivrigt försvarat bonussystemen i de andra företag där han är styrelsens ordförande, SEB och Electrolux.

– Jag är väl medveten om de riktlinjer som gäller för lönebildningen i statliga företag och det är ägarna som bestämmer vilka principer som ska gälla. J ag har ingen anledning att försöka ändra på dem, sade Marcus Wallenberg, men i övrigt hade han inga synpunkter på vare sig LKAB:s verksamhet eller den lokala frågan om Kirunagruvans utvidgning eftersom har inte tillträder uppdraget förrän den 12 oktober.

Men det är långt ifrån givet att regeringens uppdrag i LKAB blir den sinekur som Marcus Wallenberg kanske hoppats på. Den 40-procentiga marginalen i dag kan mycket snabbt förvandlas till noll och då blir det inte lika kul att åka till Kiruna och heta Wallenberg.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X