Annons

Staten måste värna känslig försvarsindustri

Om inte svenska staten skaffar sig ett fastare grepp över utvecklingen inom den försvarsindustrin, riskerar vi att hamna i svåra situationer, som nuvarande exempel vid Kockums varv. Ytterst handlar det om svenska arbetstillfällen, kompetens, utvecklingskraft och nationens säkerhet. Det skriver Peter Hultqvist (S) och Janne Rudén, Seko.

Under strecket
Publicerad

Situationen vid Kockums varv i Karlskrona visar om något vikten av att utveckla långsiktiga branschprogram för svensk försvarsindustri. Svensk kompetens och svenska intressen får inte glida oss ur händerna. Ett samarbete och samförstånd mellan svenska staten och försvarsindustrin som långsiktigt värnar våra intressen måste skapas.

På varvet i Karlskrona tillverkas ett mycket speciellt kompositmaterial. Det används i skrovet till bland annat marinens fem Vibykorvetter. Nu vill den tyske ägaren till varvet, Thyssen Krupp, sälja varvets tillverkning av civila kolfiberkatamaraner till den före detta chefen för Kockums affärsområde Ytfartyg. Problemet med detta är att hela den kompositverkstad som levererar till marinens behov skulle följa med i affären. Tekniken har till stor del utvecklats med svenska skattemedel som bas.

Annons
Annons
Annons