X
Annons
X

Staten måste ta sitt ansvar som engagerad ägare

De katastrofala turerna med Vattenfall sätter fokus på Vänsterpartiets utspel under årets Almedalsvecka; att grundlagsskydda våra gemensamma tillgångar mot ogenomtänkta utförsäljningar, skriver Ulla Andersson (V) och Kent Persson (V).

De gyllene spenderbyxorna har en gång för alla halkat av ledningen för Vattenfall. Det är dags att staten tar sitt ägaransvar för Vattenfall på allvar och skyddar våra gemensamma tillgångar från den förödelse som skett i bolaget de senaste åren. Vänsterpartiet har länge varit djupt kritiskt till Vattenfalls affärer på kontinenten, inte minst köpet av holländska Nuon på runt 100 miljarder, men också den bristande kontrollen över bolaget från framförallt den nuvarande alliansregeringen men även tidigare socialdemokratiska regeringar. Vår kritik handlar både om sättet man gjort affärer, och om det bristande engagemanget för att verkligen ställa om från gamla energiformer, som kol, olja och kärnkraft, till sol och vindenergi. Istället för att styra Vattenfall energipolitiskt klokt har staten släppt Vattenfalls ledning att tygellöst handla upp gårdagens energi, som uttjänta kolkraftverk, i förhoppningen om att bolaget på kort sikt skulle göra vinst. Av detta blev som vi vet intet. Kvar står svenska skattebetalare med både kolkraftverken och förlusterna.

De aktuella nedskrivningarna av tillgångarna med nära 30 miljarder kronor kommer inte som någon överraskning för oss; att drastiska åtgärder skulle komma kunde man se redan i årsbokslutet 2012, och i det nuvarande läget är det trots allt det bästa man kan göra. Vi är inte emot uppdelningen av bolaget i en nationell och en kontinentaleuropeisk del; det är bra att synliggöra vad som kostar vad så att misstankarna skingras om att den svenska delen av affären får bära kostnader för de testosteronstinna spekulationerna ute i Europa.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X