Annons
X
Annons
X

”Staten måste ta över Volvo och Saab”

För att rädda svensk bilindustri och svenska jobb måste staten ta över Volvo och Saab. Det anser Rolf Wolff, rektor för Handelshögskolan i Göteborg.

De senaste veckorna har tusentals anställda varslats inom bilindustrin. Handelshögskolans rektor i Göteborg, Rolf Wolf, anser att enda sättet att rädda de svenska bilföretagen är att staten tar över driften. Det rapporterar Sveriges Radio.

Eftersom den amerikanska bilindustrin är huvudägare inom svensk bilindustri och just nu står inför stora ekonomiska svårigheter, tycker Rolf Wolff att det är dags för en ny ägare att ta över.

I nuläget ser han ingen lämpligare ägare än staten.

Annons
X

– Det gäller Volvo och Saab Automobiles överlevnad. Då måste man ta till helt andra åtgärder för att säkra att vi kan ha en bilkompetens kvar i Sverige, säger Rolf Wolff till Sveriges Radio.

Rektorn för Handelshögskolan i Göteborg anser att regeringens strategi med privatiseringar är grundat på en ideologi som inte är lämplig under de rådande ekonomiska omständigheterna. Det ger bra avkastning i statskassan, men ur ett långsiktigt perspektiv tycker Rolf Wolff att man måste väga in fler faktorer. Han ser ingen anledning till att staten skulle vara olämplig att driva svenska företag.

– Amerikanerna som har konfronterat oss med ideologin om privatisering, att staten är en dålig ägare, är oerhört pragmatiska nu när krisen är ett faktum. De går in och räddar företag, medan vi håller fast vid en ideologi att staten är en dålig ägare, som det överhuvudtaget inte finns några empiriska forskningsbevis på, säger Rolf Wolff till Sveriges Radio.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  E24

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X