Staten bör ta över livsmedelskontrollen

Avslöjandena i SvD att svenska grossister och livsmedelsbutiker under lång tid kunnat sälja falsk oxfilé, tydliggör kommunernas bristfälliga kontroller. Mer statlig kontroll är nödvändig, skriver Marie Söderqvist, Livsmedelsföretagen, och Åke Rutegård, Kött- och Charkföretagen.

Under strecket
Publicerad
TOMAS ONEBORG
Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

De senaste veckorna har det uppdagats att nästan ett hundra ton färgat och förfalskat kött sålts i svenska livsmedelsbutiker. Svenskarna som har mycket hög tilltro till livsmedelsbranschen och handeln har därmed fått skäl att bli lite mer misstänksamma. Det är väldigt olyckligt. En viktig orsak till att kriminellas verksamhet upptäckts alldeles för sent är den bristande livsmedelskontrollen, som i stora delar utförs av Sveriges kommuner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons