Annons

”Staten bör stödja kraftvärmen”

Kraftvärmeverket i Västerås.
Kraftvärmeverket i Västerås. Foto: Pi Frisk

Om Sveriges kommuner ska kunna möta effekt- och kapacitetsbristen behöver regeringen förbättra förutsättningarna för kraftvärmen, skriver flera M-företrädare.

Under strecket
Publicerad

Sveriges kommuner och regioner står inför en omfattande utmaning. Vi lever i en tid av industriell omställning mot ett samhälle där den tillförlitliga tillgången på el blir en allt viktigare konkurrensfaktor. Sveriges elsystem har länge karaktäriserats som ett av världens främsta, med hög leveranskapacitet och säker tillgång till el. Det har varit sant historiskt, men behovet av el ökar snabbt. Svenska Kraftnät har redan sagt nej till utökning av kapaciteten på flera håll i landet, vilket bådar illa. Turerna kring etableringen av Northvolts batterifabrik är kanske det mest talande exemplet, eftersom flera kommuner inte kunde delta i kvalificeringen på grund av bristande kapacitet.

Vi står redan i dag inför en situation där kapaciteten blir en snedvridande konkurrensfaktor. Samtidigt försämras förutsättningarna för att kommunerna ska kunna lösa kapacitets- och effektproblemen. Vi menar att två faktorer måste adresseras för att kommunerna ska kunna lösa problemen självständigt.

Annons
Annons
Annons