Annons
X
Annons
X

Siri Steijer: Staten är rik och hushållen skuldsatta

Att ha ordning och reda i statens finanser är Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts svar på det mesta. Och nog har staten ett dignande skafferi om man jämför med medborgarnas ekande kylskåp. Hushållens skuldkvot, alltså skulder som andel av disponibel inkomst, ligger på över 170 procent vilket är en rekordhög nivå. Bara tre EU-länder har högre skuldsättning än Sverige.

I juni ökade hushållens lån hos banker och andra finansinstitut med ytterligare 4,7 procent jämfört med juni 2012. Sammanlagt låg hushållens lån på 2831 miljarder kronor och av ökningen på 122 miljarder kronor var nästan hälften bostadslån.

Värdet på hushållens finansiella tillgångar har visserligen också ökat men inte lika mycket som skulderna. Samtidigt möjliggör den låga räntan för många att ta höga lån. Frågan är vilka marginaler som finns, om räntan skulle höjas eller om bostadspriserna plötsligt skulle rasa.

Annons
X

Svenskarna lever så att säga ”on the edge”. Mer än en tredjedel av personer i åldrarna 30–49 år klarar sig i max sex veckor utan sin lön och 50 procent i samma åldersgrupp har en buffert på max 50000 kronor, enligt Demoskop.

Vårt höga skattetryck har gjort det svårt att spara. Dessutom har övertygelsen om ett omfattande socialt skyddsnät, som skatterna är ämnade att finansiera, också vaggat in medborgarna i en falsk tro på att staten tar emot den som faller. Den godtrogenheten finns inte i länder där statens sociala skyddsnät är mindre omfattande.

”Vi har socialiserat sparandet och privatiserat skuldsättningen”, sade Göran Persson i en intervju i
DN (26 juni). Det är en riktig iakttagelse av den före detta statsministern. Frågan är om Reinfeldt och Borg är beredda att kavla upp ärmarna för att hjälpa svenska hushåll att fylla på förråden.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X