Annons

”Staten är en ökänt dålig ägare av företag”

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Emma-Sofia Olsson

S-studenternas reflex att vilja öka statens makt över näringslivet är olycklig. Det skriver företrädare för de borgerliga studentförbunden i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

När S-studenter argumenterar för ökat statligt ägande av företag och inblandning i marknaden med motiveringen att förstatligande av bolag vid kris ”inte är något nytt”, så blandar man ihop korten. Att staten har gått in och tagit över finansiella företag under bankkriser så som exempelvis skedde i början av 1990-talet har handlat om att dessa banker agerat oaktsamt eller rent av vårdslöst, och genom spekulation varit delaktiga i att orsaka bankkrisen.

Som ekonomiskt fenomen är en bankkris något helt annat än den ekonomiska kris som nu följer med coronapandemin, som mer kan liknas med effekterna av en naturkatastrof eller ett krig. På grund av pandemin har staten tagit till åtgärder, både tvingande och icke-tvingande, för att skapa incitament för människor att ändra sitt beteende. Detta har gjort många företag lidande, men situationen de hamnat i handlar inte om att de misskött sin verksamhet eller om affärsmässigt misslyckande.

Annons
Annons
Annons