Annons
X
Annons
X

Startups ska råda bot på Stockholms bostadsbrist

Stockholm kvalar in som en av världens mest framgångsrika startup-städer. Men samtidigt är bostadsbristen ett stort hinder för att locka nya talanger till staden. I brist på politiska lösningar har start-up-företag som Spotify och Hemnet-ägda Qasa tagit problemet i egna händer.

Mattia Tosti, vd och medgrundare av Qasa.

Mattia Tosti, vd och medgrundare av Qasa. Foto: Anders Ahlgren

Spotify, Klarna och King. Det är några svenska bolag som har satt Stockholm på den internationella startup-kartan. Så sent som i fjol hyllades Stockholm för att ha skapat flest miljardvärderade företag per capita – direkt efter det amerikanska tech-meckat Silicon Valley.

Däremot tyngs Stockholm av bostadsbrist, vilket ger många frågetecken om staden kan upprätthålla sin globala status framöver.

– Bostadsbristen är ett av de största hindren för startups i Stockholm. För att konkurrera på en global marknad behöver man bygga ett team i världsklass. Det betyder att man även rekryterar utanför Sveriges gränser. Det är svårt nog för Stockholmare som har haft flera år på sig i bostadsköer att hitta bostad. Tänk då att du kommer hit och får börja på ruta ett utan ett eget kontaktnät, säger Jessica Stark, medgrundare av startuphuben Sup46.

För en anställd eller grundare av en startup, finns det också en ännu mindre del av bostadsmarknaden att leta på, eftersom de sällan ligger högt på löneskalan. Därför finns det en risk att Stockholm kan prioriteras bort, menar Stark.

Annons
X

– Det värsta som kan hända är såklart att startups i Stockholm inte kan rekrytera den talang de behöver, eller att de väljer att lämna Sverige för ett land med bättre förutsättningar, säger hon.

Det svenska musiktjänstföretaget Soundcloud är ett exempel på en startup som valde bort Stockholm för Berlin, bland annat på grund av brist på lättillgängliga bostäder. Det skrev Billy McCormac, vd på Fastighetsägarna Stockholm på SvD:s ledarsida 2014, efter att ha släppt en rapport som även då lyfte fram bostadsproblematiken.

När Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon tilldelades SvD-priset Affärsbragden 2015, uttryckte även de ett stort missnöje mot bostadsbristen.

– Det är samma saker som behöver göras som jag har pratat om i över tio år, men ingenting händer. Det finns inga bostäder i Stockholm för studenter och för exempelvis programmerare som flyttar hit, sade Martin Lorentzon till SvD i samband med prisutdelningen.

Bostadsdilemmat har lett till att startup-bolag själva försöker råda bot på problemet. Hemnet-ägda Qasa är till exempel ett bolag som jobbar för att "smörja andrahandsmarknaden", enligt bolagets vd Mattia Tosti.

Genom att agera som mellanhand vill Qasa göra det enklare för både hyresvärden och hyresgästen att komma överens om samma villkor, utan att samtidigt oroa sig för att bli lurad.

– Idén föddes i spåren av att den rådande bostadsbristen som just nu är ett jätteproblem för tillväxten. Det leder till att bland annat startup-företag har svårt att rekrytera nytt folk. Det hindrar även unga från att etablera sig på nya orter, säger vd Mattia Tosti.

Våra politiker behöver ta sitt ansvar och dra sitt strå till stacken.

Mot en avgift förser Qasa allt från kontraktskrivning till försäkring och hanterar också betalningarna för att garantera att hyresvärden får betalt i tid varje månad. Samtidigt kan hyresgästen slippa oroa sig för att bli snuvad på sin handpenning av oseriösa andrahandsaktörer.

– På lång sikt tror vi att vi får en bättre fungerande andrahandsmarknad och att hyresnivåerna kommer att planas ut, säger Tosti.

För drygt ett år sedan blev det känt att även Spotify har startat en bostadsförmedling för att på egen hand lösa de anställdas bostadsproblem.

Även om startups tar egna initiativ för att lösa bostadsbristen, tycker Jessica Stark på Sup46 att politikerna också borde ta situationen på större allvar.

– Det finns i dag både startups och andra initiativ som fokuserar på att försöka lösa delar av bostadsproblematiken, men ansvaret kan inte ligga på dem. Våra politiker behöver ta sitt ansvar och dra sitt strå till stacken, säger hon och fortsätter:

– Som politiker kanske man inte förstår hur lätt det är för en startup att lämna landet, det är i princip bara att packa ner sin laptop och köpa en biljett till en av de städer som har lyckats lösa bostadsproblematiken.

Annons

Mattia Tosti, vd och medgrundare av Qasa.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X