Hela denna artikel är en annons

Startade ”nattfotboll” – halverade stadens brott

Goodsport Foundation vill motverka fördomar och utanförskap med samhällsprojekt kopplat till idrott. Stiftelsen har startat upp projekt över hela Sverige och fick i januari priset Årets Peppare på Idrottsgalan.

Patrik Asplund, vd Goodsport.
Patrik Asplund, vd Goodsport.

Patrik Asplund har arbetat med sociala projekt under många år. Men innan dess hade han hamnat på villovägar.

– På nittiotalet var jag väldigt strulig, en skinnskalle som stod väldigt höger ut. Men då träffade jag Anders Carlberg, grundaren av Fryshuset. Tack vare Anders bytte jag inriktning och vi startade ett exitprojekt för ungdomar som ville lämna högerextrema organisationer.

Patrik Asplund fortsatte med andra projekt, bland annat ett antihuliganprojekt. Nu är han vd på Goodsport, en icke vinstdrivande stiftelse som arbetar med integration genom idrott. Stiftelsen driver sportsliga samhällsprojekt med syftet att motverka fördomar och utanförskap. Ett sådant projekt är nattfotboll.

– Nattfotboll innebär att vi öppnar upp fotbollsplaner och idrottshallar nattetid, främst i förorter. Förutom att ungdomar får träffas och röra på sig har vi också sett andra effekter. I Linköping anmäls 49 procent färre brott på nätterna när det är nattfotboll och i Norrköping är siffran 46 procent, säger Patrik Asplund.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Goodsports arbete här goodsport.se

”Helt magiskt”

Ett annat projekt är skolträffen, där klasser från olika skolor får träffas. Hittills har över 4 500 elever deltagit i projektet.

– En klass i Rinkeby har till exempel träffat en klass på Östermalm. Vi låter eleverna först träffas på neutral mark och lära känna varandra genom idrott. Nästa steg är att den ena klassen besöker den andra och tvärtom. Runt 40 procent blir kompisar efteråt. Jag har drivit många projekt i mina dagar, men det här är helt magiskt hur vi lyckas bryta ner fördomar, säger Patrik Asplund.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Goodsports arbete här goodsport.se

Idrott som integration

På frågan om varför idrott är ett bra verktyg för integration svarar Patrik Asplund:

– För att ta ett enkelt exempel: rulla ut en fotboll så kan vi umgås utan att behöva prata samma språk. Men jag hade önskat att politiker hade samma syn och att de hade varit bättre på att förklara vilka spelsystem och strukturer som finns i samhället. Nu har vi istället bostadsområden där människor inte slutför skolan och kriminaliteten ökar. Vi utifrån kan inte lösa problemet, men Goodsport kan koppla ihop rätt politiker med rätt eldsjälar i områdena.

”Enormt genomslag”

Goodsport är verksamma från Norrbotten till Skåne. Stiftelsen anammar en startup-metodik istället för att äga alla projekt.

– Vi kommer med en projektidé, strukturer och håller utbildningar och föreläsningar. Sedan lämnar vi över till de lokala aktörerna. Vi är idrottsvärldens Linux – vi kommer med en grund och låter andra ta vid, säger Patrik Asplund.

Som ett kvitto på att Goodsports arbete är viktigt fick stiftelsen priset Årets Peppare på Idrottsgalan i januari. Patrik Asplund tog emot priset av prisutdelaren tillika jurymedlemmen prins Daniel.

– Det var jättestort. Genomslaget i media blev enormt. Jag förstod det inte riktigt där och då, men det betyder mycket för oss och vår fortlevnad då vi ständigt är på jakt efter mer resurser för att göra mer samhällsnytta.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Goodsports arbete här goodsport.se

Patrik Asplund, vd Goodsport.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons