Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Fördjupning

Startade från noll – nu gör hon succé med veganmat

Svårt är kul! Renée Voltaire gör det inte lätt för sig. Med omsorg om detaljer och gediget hantverk driver hon sin veganska matproduktion. På egna villkor, men tillsammans med mathantverkare i hela världen. Nu är hon en av kandidaterna som gör upp om titeln SvD Affärsbragd.

SvD Affärsbragd 2017
Rösta här – vem ska ta hem SvD Affärsbragd? svd.se

– God morgon, hallå! Hej, hej!

Morgonhälsningarna ljuder genom produktionsköken på Ostmästargränd 3 i Årsta när Renée Voltaire langar upp backar på lastkajen och kliver in i korridoren vid åttatiden på morgonen. Med skyddsrockar, hårnät och skoskydd välkomnas vi in. Här började arbetsdagen 05.30. Malin Sönegård spritsar redan cashewgrädde på de nybakta semmelbullarna, Boris Plago pressar juice på grönkål, broccoli, fänkål, ingefära, gurka och citron.

Av företagets runt 250 artiklar är det endast tre som haft kontakt med djurriket; två chokladprodukter innehåller mjölk, och så honung. Honung? Att bin varit inblandade räcker:

Annons
X

– Om man ska vara korrekt. Och vi vill vara korrekta. Allt vi producerar själva är också glutenfritt. I början gjorde jag recept till alla våra produkter, men idag får jag mycket hjälp av personalen, säger Renée Voltaire och visar SvD runt i produktionen.

Renée Voltaire vill omdefiniera en hälsosam matkultur och ge människor en godare, nyttigare, enklare och roligare matupplevelse. Foto: Adam Wrafter

Här görs all lunchmat till butiken Pepstop på Riddargatan på Östermalm och en hel del av standardprodukterna som skickas till lagret i Degerfors allteftersom lastpallarna fylls; kex, granola, biscotti med mera. Men mycket görs också utomlands.

– Jag har alltid jobbat med andra små leverantörer i andra delar av världen, säger Renée Voltaire som till exempel beställer glass från Italien och buljong från Japan.

Då tänker jag: det måste jag ju kunna göra bättre.

Där har Renée Voltaire precis framställt en ny buljong ”No bullshit buljong”. Den säljs även lokalt av tillverkaren under annat varumärke.

– Jag produktutvecklar åt hela världen. I och med att jag jobbar med andra kan jag påverka. Jag når väldigt många fler för att jag jobbar som jag gör. Ibland tycker de att jag är jobbig, tror jag. Men bra! säger hon och spricker upp i ett leende och berättar när hon övertygade den italienska glasstillverkaren att göra matchaglass.

”Jobbig men bra”, ”svårt är kul” kunde vara Renée Voltaires motton. Den nördiga strävan att förbättra varje detalj är företagets signum. Hon inspireras av sådant som är dåligt.

– Då tänker jag: det måste jag ju kunna göra bättre.

Malin Sönegård spritsar cashewgrädde på nybakta semmelbullar. Foto: Adam Wrafter

Renée Voltaire var 18 år när hon började driva företag. Pappan hade ett café – som Renée skötte, med hjälp av sina kompisar. Efter ett par år på restauranger utomlands startade hon café och bageri med sin syster Lotta 1992. När barnen kom blev det lite för mycket.

2000 sålde de rörelsen. Istället fortsatte hon driva matverksamhet själv; startade café hemma i Saltsjöbaden, skrev kokböcker, hade catering. Det blev också för mycket.

– Jag sprang på allt. Till slut fick jag ett psykbryt och åkte till Tree of life, ett holistiskt center i Arizona, för att yoga, meditera och äta bra. Det blev en detox från hela världen i en månad. När jag kom hem var det väldigt tydligt. Jag ville starta ett bra företag, ett företag på mina villkor. Dit det skulle vara så jäkla roligt att gå varje dag. Jag måste jobba med bra människor och på mitt sätt, säger Renée Voltaire.

Hon fortsatte jobba med mat, men bara med sådant hon gillade; det vill säga enbart saker från växtriket. På den tiden var det svårt att få tag på råvaror som quinoa i detaljhandeln så hon började importera. Men produktion av kex och granola hemma i ett villakök håller inte i längden. En lycklig slump gav henne uppdraget att laga maten i Saltsjöbadens sjukhuskök – och låna köket på kvällarna för egen produktion.

– Det första jag köpte var en etikettskrivare. Det var nervöst, det var ju mycket pengar. Men jag har kvar den och den funkar.

Renée Voltaire har byggt sitt företag från 0 kronor genom att jobba, spara och investera. Foto: Adam Wrafter

Nästa lyckliga slump kom när NK bad henne sälja sina produkter under en kampanj de hade. Sedan dess har det rullat på. Utmaningen var att komma in i deltaljhandeln, men idag har hennes produkter skapat ett nytt varusegment.

Renée Voltaire har byggt sitt företag från 0 kronor genom att jobba, spara och investera. I dag har hon lån, men har aldrig tagit in externt kapital.

– Då tror jag passionen försvinner, säger hon.

När vi blir motarbetade och direkt kopierade blir jag förbannad. Vi vill ju jobba för att maten ska bli bättre.

Drivkraften är inte att växa stort och göra billigt utan att göra det hon tror på – bra vegansk mat – och förändra matkulturen i hela världen. Då gör det inte så mycket att andra härmas. Tvärtom vill hon ha efterföljare. Men någon gång har konkurrenter försökt spela ut henne och sälja in ”samma produkt, men billigare” till leverantörer.

– När vi blir motarbetade och direkt kopierade blir jag förbannad. Vi vill ju jobba för att maten ska bli bättre.

Att det blir dyrare än många konsumenter har råd med vet hon. Det är ett problem man får leva med.

– Gör du en bra produkt från grunden hantverksmässigt på det sätt vi gör, utan att späda ut den med olika typer av utfyllnad, då blir den dyr. Det är så, säger hon.

– Därför har vi två segment: ett tillräckligt bra och ett kompromisslöst bra. För dem som vill göra själva ger vi ut recepten.

En dröm gick i uppfyllelse när de öppnade en egen butik. Foto: Adam Wrafter

De två senaste åren har enligt Renée Voltaire varit tuffa. En dröm gick i uppfyllelse 4 maj 2015 när de öppnade egen butik. Där säljer de färsklagad mat och juice, levererad från Årsta klockan 09.45 varje dag. Den stenen satte även annat i rullning. Produktsortimentet utvecklades, säljstrukturen följde på det, därefter produktionen och hela organisationen.

– Det var ett hästjobb, men det blev väldigt bra. Vi har satt tuffa säljmål för 2017.

Och vi öppnar ytterligare en butik vid Hötorget före sommaren, säger Renée Voltaire.

– Vi ska alltid bli bättre. Det är lite jobbigt att aldrig bli nöjd. Men roligt!

Vem ska få entreprenörspriset SvD Affärsbragd? Rösta här! svd.se
Annons
Annons
X

Renée Voltaire vill omdefiniera en hälsosam matkultur och ge människor en godare, nyttigare, enklare och roligare matupplevelse.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 6

Malin Sönegård spritsar cashewgrädde på nybakta semmelbullar.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 6

Renée Voltaire har byggt sitt företag från 0 kronor genom att jobba, spara och investera.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 6
Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 6
Foto: Adam Wrafter Bild 5 av 6

En dröm gick i uppfyllelse när de öppnade en egen butik.

Foto: Adam Wrafter Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X