Annons
X
Annons
X

Starkt V kan försvaga rödgröna

Omkring 36 procent av väljarna är öppna för att byta parti. Drygt var tionde kan tänka sig att gå över blockgränsen. Men flyttströmmarna rör sig inte hur som helst – Sifos senaste mätning visar hur den politiska spelplanen ser ut.

Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt under partiledardebatten i SVT i maj.
Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt under partiledardebatten i SVT i maj. Foto: SCANPIX

Drygt 600 000 väljare handlar det om i kommande val – sett utifrån dagens opinionsläge. De motsvarar nämligen de 11 procent som i Sifos mätning ”Vad avgör valet – den politiska spelplanen 2013–2014” säger sig vara öppna för att byta block.

Mest intressant är läget just nu inom oppositionen, menar Toivo Sjörén, chef för Sifo Opinion.

– Socialdemokraterna ligger bra till och vill vinna valet. Men de för ett tvåfrontskrig, dels mot Moderaterna, dels mot Miljöpartiet. MP har stora möjligheter att ta väljare från S, säger han.

Annons
X

Också Vänsterpartiets roll är dubbel: blir de för stora riskerar de att skrämma väljare från det rödgröna blocket.

– Det beror på hur de växer, ska tilläggas. Gudrun Schyman blev starka utan att man tog skada av det. Men Jonas Sjöstedt ligger opinionsmässigt närmare Lars Ohly – som skrämde bort väljare.

Den alldeles färska mätningen från Sifo visar var varje parti har störst potential att vinna nya väljare. Sifos Toivo Sjörén går nedan igenom partierna ett efter ett för att visa vart de ska vända sig och vilka frågor de bör profilera sig inom för att växa.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Moderaterna:

  M har de störst potential att ta röster från S, FP – men också MP.

  – Miljöpartiet framstår allt mer som ett parti Moderaterna måste hantera, det gäller inte minst om man vill öka antalet röster från kvinnor.

  Även SD-anhängare är öppna för att gå till M, visar mätningen.

  – M har ingen stor förlustrisk till SD, men många sverigedemokrater kan tänka sig att gå till M. Det beror främst på invandrarfrågan, som är den fråga som lockar SD:s anhängare, säger Toivo Sjörén.

  Folkpartiet:

  Bör framför allt försöka ta väljare från Moderaterna.

  – De har möjlighet att ta från M om de profilerar sig på rätt sätt.

  Vad är då rätt sätt?

  – De har ett antal starka frågor: skolan och försvaret, som FP stärkt på senare tid. Dessutom har partiet en stark jämställdhetsprofil.

  Centerpartiet:

  Har möjlighet att ta röster från främst S och M.

  – Det är inga stora strömmar av väljare, men här kan partiet finna några fler röster. Det är väldigt riskabelt för C att balansera på fyraprocentsspärren just eftersom de potentiella väljarströmmarna är så små.

  Toivo Sjörén påpekar att partiet dessutom har en ”klart uttunnad profil”:

  – De har få frågor där de egentligen har någon profil att tala om. C är nog ett av våra mest profillösa partier i väljarnas ögon.

  Kristdemokraterna:

  Har störst potential att locka röster från Moderaterna.

  – Delvis för att M är det största partiet; där finns flest röster att vinna för just C. Men även S kan man vinna några röster från.

  – Kristdemokraterna är inte lika profillösa som C. Knappt var femte väljare tycker att KD har bäst profil i frågor kring familj och äldreomsorg, men också etik. De har en rad profilfrågor som de inte utnyttjar.

  Göran Hägglund förmår inte att utnyttja den position som partiet har, menar Toivo Sjörén:

  – Om han bara formulerade sig tydligare och slog mot Moderaterna – man måste slå internt – så skulle partiet klara sig bättre.

  Miljöpartiet:

  Är alldeles tydligt en spelare som är ett problem för både M och S.

  – På den interna rödgröna sidan är MP ett reellt hot mot S, där deras vinstmöjligheter är stora i förhållande till S. Inte minst i storstäderna.

  MP har främst två frågor där de skiljer ut sig: miljö och energi.

  – Det är det som lockar moderater till partiet. Det är inte skolfrågan eller något annat – utan miljöfrågan.

  Vänsterpartiet:

  Har enligt Toivo Sjörén en idealisk situation:

  – De har ett parti att ta röster från: Socialdemokraterna. De kan angripa S från vänster och på så vis vinna väljare.

  En fara finns dock, enligt Toivo Sjörén:

  – Om de blir för framgångsrika kommer folk i andra änden av blocket att överväga om V får ett för stort inflytande vid en eventuell valseger. Då kanske de drar sig för att rösta på oppositionen.

  – Partiet har en lustig situation: ett alltför framgångsrikt Vänsterparti kan leda till förlust för de rödgröna.

  Socialdemokraterna:

  Vill vinna valet och ligger väldigt bra till. Men för S finns två potentiella hot att hantera, enligt Sjörén:

  – Dels att bli tillräckligt starka internt på den rödgröna sidan, dels att profilera sig gentemot M. De har ett tvåfrontskrig att vinna.

  Att Stefan Löfven häromdagen skrev en debattartikel rörande klimatfrågan är således inte en slump. Inte heller att han talar mycket ekonomi:

  – Man har vunnit många frågor. Men det är väldigt viktigt att vara trovärdig när det kommer till ekonomin.

  Sverigedemokraterna:

  Har samma vinstmöjligheter från moderater som från socialdemokrater, om än i förhållandevis små volymer.

  – De tävlar med MP om att bli tredje största parti och de har starkt övertygade väljare. Men MP har större potential att växa än vad SD har, säger Toivo Sjörén.

  De som röstar på SD gör det mycket på grund av invandrarfrågan. Hela 27 procent av alla väljare tycker att partiet har bästa politiken på området.

  – Men människor tycker inte att invandrarfrågan är viktigast. För dem betyder ekonomi och jobb mer.

  Fotnot: Undersökningen genomfördes 4–13 juni 2013. Den omfattar 2 000 intervjuer med ett slumpmässigt urval av svensk befolkning via SIFOs webbpanel.

  LÄS MER: Fler nyheter om Almedalsveckan

  Därför misslyckadesintervjun med Bildt svd.se WEBB-TV | Fridolin om #mittförstajobb svd.se Gudrun Schyman kokar mot Åkesson svd.se Nu berättar Reinfeldt om #mittförstajobb svd.se SvD MÖTER | ”Två klena år för Sverige” svd.se Läs allt om Almedalen på SvD:s specialsajt svd.se ”Det är en sorglig dag i Almedalen” svd.se Se specialsajt om Almedalen svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt under partiledardebatten i SVT i maj.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X