Annons
X
Annons
X

Starkt stöd för homoäktenskap

Drygt sju av tio svenskar vill att homosexuella ska få gifta sig. SvD/Sifos nya mätning visar att kristdemokraterna, som är ensamma motståndare till könsneutrala äktenskap, inte har svenska folkets stöd.

Regeringen ska nu förbereda en proposition om en ny äktenskapslagstiftning, trots att kristdemokraterna hittills säger nej till könsneutrala äktenskap. Det berättade statsminister Fredrik Reinfeldt i förra veckan.

Remisstiden på utredningen om könsneutrala äktenskap gick ut i tisdags och det politiska trycket på kristdemokraterna växer: partiet är ensamt om sin inställning i både regeringen och riksdagen.

SvD berättade för en vecka sedan att ledande kristdemokrater pekar på en lösning som skulle lyfta bort frågan från regering och riksdag. Det handlar om att avgöra saken i en rådgivande folkomröstning, gärna i samband med EU-valet i juni nästa år.

Annons
X

Sifo ställde 14–17 januari följande fråga till 1000 svenskar: Tycker du att homosexuella par ska få ingå äktenskap och gifta sig eller tycker du att de inte ska få gifta sig?

Resultatet är alltså ett mycket tydligt stöd för tanken att homosexuella ska få ingå äktenskap, helt i enlighet med utredningsförslaget och vad sex av de sju riksdagspartierna tycker.

Riksdagsledamoten Annelie Enochson är en av de kristdemokrater som driver kravet på en folkomröstning. Hon hade väntat sig att opinionen skulle se annorlunda ut.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Något förvånad är jag, säger Enochson. Det motsvarar inte den känsla jag får när jag träffar folk, och då träffar jag ju inte bara kristdemokrater.

  Toivo Sjörén är chef för Sifos opinionsundersökningar. Han konstaterar att opinionen är positiv och ganska likartad i de flesta väljargrupper. Och att bara ett partis sympatisörer avviker.

  – Förslaget har övertygande stöd, men möter ett lika övertygande motstånd i kristdemokraterna.

  Underlaget är litet men bland kd-väljare är opinionen tvärtemot den i andra partier: ungefär tre fjärdelar av kd-sympatisörerna är emot att homosexuella ska få gifta sig.

  Annelie Enochson förklarar resultatet med att många svenskar inte känner till äktenskapslagstiftningen.

  – Jag tror att det finns en oerhörd okunskap, att folk inte riktigt förstår vad frågan handlar om, säger Enochson.

  Hon pekar på att lagstiftningen idag sätter upp fyra olika krav för att äktenskap ska kunna ingås. De som gifter sig får inte vara under 18 år, inte vara nära släkt, inte fler än två och inte av samma kön.

  – En far får inte gifta sig med sin dotter, hur mycket han än älskar henne. En kvinna får inte gifta sig med fyra män, hur mycket hon än älskar sina män. Och en 23-årig man får inte gifta sig med en 14-åring.

  När det handlar om äktenskap är det för Annelie Enochson ingen principiell skillnad mellan homosexuella par och exemplen ovan.

  – Det spelar ingen roll om de också säger ”vi förnekas vår kärlek, det är diskriminerande”. Det är liksom samma skäl.

  Sören Juvas är ordförande i RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

  – Det är ett väldigt positivt stöd, säger Sören Juvas om Sifoundersökningen och tillägger att resultatet är i linje med europeiska undersökningar.

  Exempelvis visade en ”Eurobarometer” som gjordes av EU-kommissionen 2006 att svenskar är ”mycket mer toleranta” än andra européer (med undantag av holländarna) i frågor om homosexuellas rättigheter.

  Sören Juvas tycker av flera skäl att det vore fel att folkomrösta, men konstaterar att ”resultatet ju skulle bli tydligt”.

  – Samhället skulle kraftfullt säga att det inte är okej att särbehandla människor, säger Sören Juvas.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X