Annons
X
Annons
X

Stärkt ledning för de rödgröna

Den rödgröna oppositionen har skaffat sig en statistiskt säker ledning över alliansen i SvD/ Sifos väljarbarometer för oktober. Elva månader före valet når också Sverigedemokraterna sin högsta notering någonsin med 4,7 procents stöd bland väljarna, men ökningen ligger inom felmarginalen.

(uppdaterad)

Jämfört med mätningen i september har inget parti rört på sig så mycket att man kan kalla det en signifikant förändring. Däremot har alltså Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans ökat till 49,2 procent mot den borgerliga alliansen som backat till 44,4 procent.

För en månad sedan hade de rödgröna ett försprång på 3,4 procentenheter, men gapet har nu ökat till 4,8 procentenheter. Det innebär i sin tur att det finns en statistiskt säker skillnad mellan blocken där oppositionen just nu har 280000 fler väljare bakom sig än regeringspartierna.

Kristdemokraterna är åter över riksdagsspärren på 4 procent. Detsamma gäller Sverigedemokraterna som ökar från 3,9 till 4,7 procent. Ökningen ligger inom felmarginalen, men själva siffran är den högsta någonsin för SD.

Annons
X

Det är ett parti som idag avslutar sina landsdagar i skånska Ljungbyhed och som nu återigen hamnar över spärren. Det senaste året har SD allt som oftast haft så höga siffror att de skulle ta sig in i riksdagen.

–Ja, de ligger där någonstans runt 4 procent. Förklaringen är säkert att de har fått en hel del uppmärksamhet på senare tid både när det gäller frågor om samarbeten med de etablerade partierna och nu inför de pågående landsdagarna. Det är ett parti som gynnas av att få stå i fokus och att få komma till tals, säger Toivo Sjörén, chef för opinionsmätningarna på Sifo.

Ökningen för Sverigedemokraterna kommer främst från soffan eller väljare som tidigare inte röstat. Men det finns även väljare som går direkt från Moderaterna och Socialdemokraterna till SD. Att de skulle ha någon speciell kontaktyta med Kristdemokraterna kan man däremot inte se i mätningen.

Historiskt har de flesta av SD-sympatisörerna varit män och dessutom unga män. Men det håller nu på att ändras. Numera är det nästan lika många kvinnliga som manliga väljare och även om ungdomsprofilen fortfarande är stark har pensionärsgruppen börjat växa.

–Det har helt klart blivit fler äldre sympatisörer och vi kan också se att det numera inte bara är Skåne som är ett starkt fäste utan även Västra Götaland. Däremot har de svårt i Stockholm, säger Toivo Sjörén.

Om oktobermätningen blir valresultat om knappt ett år skulle SD nästan bli vågmästare. Tillsammans med de borgerliga rösterna skulle man komma upp i 49,1 procent. Men det räcker inte eftersom de tre rödgröna partierna har 49,2 procent.

Bland övriga partier kan noteras att Socialdemokraterna har en positiv trend sedan i somras medan Miljöpartiet har backat under samma period. Vänsterpartiet ligger däremot helt stilla i opinionen.

På den borgerliga kanten kan Moderaterna trösta sig med en uppåtgående kurva även om det inte är någon säker uppgång. För de mindre allianspartierna är det dystrare.

Folkpartiet är störst med drygt 6 procent medan både Centern och Kristdemokraterna ligger farligt nära spärren på 4 procent.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X