Annons
X
Annons
X

Starkare dollar ses som goda nyheter

Dollarn har kört om de flesta prognoser och har nu nått den högsta nivån mot kronan på ett år. För Sverige, mitt i en konjunktursvacka, är rallyt överlag goda nyheter.

Av TT

Förklaringen till dollarlyftet på 17 procent mot kronan sedan april är förvisso negativ, enligt Cecilia Skingsley, analyschef på Swedbank Markets. Hon syftar på att rallyt härrör från den amerikanska bolånekrisens globala spridning.

Men för svensk ekonomi – med över fem procent i arbetslöshet, en tillväxt som gått in i väggen och en inflation på betydligt högre nivåer än vad Riksbanken har som mål – är utvecklingen välkommen. En starkare dollar hjälper mer än den stjälper, tror Skingsley.

– För oss är det i huvudsak en god nyhet. Vi är väldigt beroende av vår utrikeshandel och en svagare krona underlättar för exporten av fordon, läkemedel och skog och så vidare, säger hon.

Annons
X

Hon tillägger att det samtidigt kan upplevas mycket negativt i de delar av industrin som bygger på import.

Hennes bedömning delas av flera andra analytiker TT talat med.

– Allt för stora svängar på valutamarknaden, skapar osäkerhet. Det ska inte gå alltför fort. Men från ett snävt svenskt industriperspektiv ger det lite draghjälp när den globala konjunkturen viker och hemmamarknaden bromsar kraftfullt, säger Mats Kinnwall, chefsanalytiker på Handelsbanken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För hushållen blir import från och resor till USA dyrare. Men dollarlyftet kan också hjälpa. En starkare dollar tenderar att trycka ned världsmarknadspriserna på olja och livsmedel.

  Fast när bensinen eller matkassen ska betalas kan detta samband kännas svagt.

  – När råolja kostade över 147 dollar fatet stärktes kronan, vilket skyddade oss lite från de värsta bensinprishöjningarna. Nu har vi en motsatt situation. Oljepriset sjunker kraftigt, men samtidigt har kronan försvagats, så vi får inte full utdelning av rörelsen ner, förklarar Skingsley.

  Dollarns återhämtning bygger främst på att marknaden har börjat räkna med att den amerikanska ekonomins finans- och bolånekris får stora spridningseffekter.

  – Insikten om att också resten av världen – som Sverige, Europa och tillväxtländerna – dras med i konjunkturnedgången har blivit större. Då försvagas de valutorna mot dollarn, vilket omvänt blir en återhämtning för dollarn, säger Skingsley.

  Håll koll på dollarkursen http://www.bors24.se/

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X