Starka siffror från amerikanska it-bolag

It-jättarna IBM, Apple, SAP och AMD redovisade starka siffror för årets andra kvartal. Förväntningarna på bolagen var dock höga och både SAP och IBM föll på sina rapporter.

Under strecket
Publicerad
Annons

Försäljningen av iBook har hjälpt Apple till ett starkt resultat. Nasdaqbörsens uppgång på 30 procent i år saknar inte helt substans. Natten till torsdagen redovisade de amerikanska it-jättarna Apple och AMD bättre försäljning än väntat under årets andra kvartal. Tyska SAP överträffade vinstförväntningarna och IBM:s resultat var i linje med marknadens spådomar. Men kraven har hårdnat och endast datortillverkaren Apple och processortillverkaren AMD såg sina aktiekurser stiga.

Bäst gick det för Apple vars aktie steg 2 procent i efterhandeln sedan bolaget redovisat en försäljning på 1,55 miljarder dollar (12,5 miljarder kronor) för bolagets tredje kvartal. Det är Apples högsta intäktssiffra på 11 kvartal. Enligt ekonomichef Fred Andersson bidrog stark försäljning av de bärbara datorerna iBook och PowerBook till uppgången. Datortillverkarens nettoresultat föll dock med 40 procent till 19 miljoner dollar då tillväxten på försäljningssidan inte lyckades motverka de höga kostnaderna för bolagets 62 konceptbutiker. Vinsten per aktie för räkenskapsårets tredje kvartal uppgick till 5 cent, jämfört med analytikernas snittprognos på 3 cent per aktie.

Annons
Annons
Annons