Annons

Angels in America, del 2 PerestrojkaStarka scener när änglarna landar lyckligt på Elverket

Christoffer Svensson och David Arnesen i ”Angels in America II”.
Christoffer Svensson och David Arnesen i ”Angels in America II”. Foto: Jenny Baumgartner

Skådespelarna gestaltar desperation och smärta i del två av ”Angels in America”. Sammantaget kan publiken uppleva en sex timmar lång mytologisk fresk över en tid av undergångsstämningar och ökat förtryck av olika minoriteter.

Under strecket
Publicerad

Staffan Göthe som skurken Roy Cohn och Christoffer Svensson i rollen som mormonen Joe, han som ömsar skinn.

Foto: Jenny Baumgartner

Thérèse Brunnander som Ängeln och Razmus Nyström som Prior.

Foto: Jenny Baumgartner

Om en Gud fick för sig att sända ännu en profet till jorden. Blev det då Prior Walter, aids-sjuk homosexuell? En som vet vad lidandet är, vad utanförskap för med sig, vad hat innebär. Tony Kushner prövar tanken – men låter Prior avsäga sig uppdraget. Han har det väl svårt nog ändå, med vardagen, och orkar inte med att också sia om domedagen.

”Angels in America, del 2” har haft premiär på Elverket tre veckor efter den första delen, båda i regi av Farnaz Arbabi. ”Perestrojka” fick sin urpremiär 1992, ett år efter ”Millennium”, som var buren av en tydlig undergångsstämning. Men något har hänt under tiden: AZT, ett läkemedel som visar kunna skjuta upp sjukdomsförloppet. Del två handlar lika mycket om religion och om konflikter mellan olika minoriteter, men stycket är ändå trots allt buret av en strimma hopp. Det ryska ordet perestrojka – som betyder ombyggnad – var ju ett begrepp som användes när Sovjet sakta övergav sin kommunistiska ideologi.

Annons
Annons
Annons