Annons
X
Annons
X

Starka reaktioner mot tjockisskatt

Kommunalrådet Stefan Hanna (C) anser att överviktiga bör betala högre skatt. Uttalandet som gjorts på politikerns blogg väcker starka reaktioner hos de överviktigas riksförbund.

Enligt Stefan Hanna utsätter överviktiga personer samhället för större påfrestningar än de som äter och dricker normalt.

”Tjocka människor belastar samhället mer än normalviktiga och ger ökade kostnader”, skriver han på bloggen.

Kommunalrådet föreslår därför att människor som inte håller vikten ska betala en extraskatt. Han skriver däremot inte hur överviktig man måste vara för att drabbas, eller hur hög skatten bör vara.

Annons
X

”Fetman i kombination med en allt äldre befolkning går inte att finansiera om framtidens svenskar vill ha dagens samhällsservice”, konstaterar han.

Stefan Wallerek vid de överviktigas riksförbund, kallar uttalandet för ”beklagligt” och ”dumdristigt”.

– Det här tyder på två saker: kunskapsbrist och brist på empati. Ska man beskatta alla med anlag för någon livsstilssjukdom måste man rikta ögonen mot rökare, alkoholister och personer med cancer. Är det dem ska som ska attackeras nästa gång? säger Stefan Wallerek som dock inte är förvånad över centerpartistens uttalande.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Tyvärr är det inte första gången något sådant här sker. Men det tragiskt att det får sägas obehindrat. Vi har ju ingen dynamit att sätta emot.

  Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet i Uppsala län, säger att hon helt tar avstånd ifrån innehållet i blogginlägget och att åsikterna inte är i linje med partiets hållning.

  – Ifrån riksdagens sida och centerpartiet överlag har man tagit beslut om att satsa på folkhälsa och det här är helt emot det, säger hon.

  Hon säger att han aldrig hört Stefan Hanna tala om detta tidigare.

  – Han har aldrig nämnt det för mig, det här får stå för honom, säger hon.

  Enligt Solveig Zander är överviktighet mycket mer komplicerat än vad Stefan Hanna framställer i bloggen. Snarare än att fokusera på kostnader bör man satsa på förebyggande åtgärder och hälsofrämjande insatser, menar hon.

  – Övervikt handlar om levnadsvanor överlag och vilken levnadsmiljö man lever i, om man har en sjukdom eller vad föräldrarna har för stöd att ge sina barn. Det är alldeles för enkelt att säga att det bara handlar om kostnader, säger hon.

  SvD har inte lyckats nå Stefan Hanna för en kommentar.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X