Annons
X
Annons
X

Starka reaktioner inom M om tredje pappamånad

Hillevi Engström, Moderaternas nya jämställdhetspolitiska talesperson, vill se en tredje pappamånad – om inte fler. Men reaktionerna på utspelet är starka.

– Det är upp till föräldrarna själva, säger M-kvinnors ordförande Saila Quicklund.

Saila Quicklund
Saila Quicklund Foto: BERTIL ERICSON/TT

Hillevi Engström tycker att det är dags att Moderaterna börjar förespråka en utökad individualisering av föräldraförsäkringen. Det slog hon i går fast i en intervju med SvD.

Men motståndet inom partiet är stort. Det märker inte minst Saila Quicklund, ordförande för Moderatkvinnor med plats i partistyrelsen, som just nu befinner sig i Göteborg för partiets Sverigedagar.

Moderatkvinnorna har alltid varit emot ytterligare pappamånader, som de kommit att kallas.

Annons
X

– Jag pratade just med tre företagare som kom fram till mig och som sa att ’mitt barn skulle vara tvungen att lämna hemmiljön om ni införde det’. De tycker att jag ska stå på mig i frågan.

Quicklund påminner om att hon är budbärare för partiets kvinnliga medlemmar ute i landet. 

– Vi har en uppgift att lyssna och föra fram deras budskap; det vi kan fånga upp att de prioriterar och tycker är viktigt. Och jag har aldrig hört någon uttrycka att vi måste ha ytterligare individualisering.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag pratade just med tre företagare som kom fram till mig och som sa att ’mitt barn skulle vara tvungen att lämna hemmiljön om ni införde det’.
  Saila Quicklund

  – Vi vill att föräldrarna själva ska kunna bestämma det här. Det är upp till föräldrarna själva, säger hon.

  Saila Quicklund kände till Hillevi Engströms personliga åsikt i frågan sedan tidigare, men visste inte att hon skulle komma med ett utspel.

  – Vi hade inte pratat om det inför dagen.

  Hillevi Engström talar i intervjun om att det på sikt kan vara aktuellt med en ”tredelning eller likadelning”. Saila Quicklund konstaterar budskapet naturligtvis har ett signalvärde.

  – Hon är ju vårt språkrör nu i den här frågan. Det ger ju signaler, jag tror att människor nu uppfattar att partiet vill gå i den här riktningen, säger Quicklund.

  Hon påpekar att hon har förståelse för att man vill påskynda processen mot ett jämställt uttag, men menar att ”en naturlig process sker”.

  – Med god opinion, där vi förmedlar konsekvenser om man inte gör det här, tror jag att man kan nå långt ändå.

  Finansminister Anders Borg är för en tredje pappamånad. Hans skäl tycks vara främst ekonomiska.

  – Vi ser ju att det finns en väldig potential. Skulle kvinnor arbeta lika mycket som män, om vi hade samma produktivitet i de områdena som kvinnor arbetar i som män arbetar i – då tror jag att vi sammantaget skulle kunna höja svensk samlad produktion med kanske 10–15 procent, säger han.

  Men för att det ska vara möjligt bör ansvaret i hemmen alltså fördelas mer lika mellan könen, enligt Borg.

  – Det finns forskning som tyder på att föräldraförsäkring kan bidra till att när första barnet kommer återgår man till mer traditionell arbetsfördelning i hemmet.

  Anders Borg uppskattar att Moderaternas nya jämställdhetspolitiska talesperson Hillevi Engström i dag gick ut och drev på för fler öronmärkta månader.

  – Hon ska ju vara jämställdhetspådrivare. Det ligger i hennes uppdrag. Sen har vi stämmobeslut i en annan riktning. Men det är upp till henne och mig och andra som tycker att vi behöver byta riktning att övertyga människor.

  Hur ska ni göra det?

  – Det handlar om att påvisa att ekonomisk tillväxt är kopplad till jämställdhetsfrågorna. Vi ser att länder som Japan, Italien och andra som ligger dåligt till – det sänker deras ekonomi.

  När tror du att ni kommer att ha stämmobeslut på det?

  – Det återstår att se. Jag kommer att argumentera för det på alla stämmor framåt.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte ge ett rakt svar på hur han själv ställer sig till en tredje pappamånad.

  – Det finns moderater som uttryckt en vilja om en tredje månad. Jag är partiordförande så jag redovisar det som partistämman sa.

  – Jag tycker att jag har uppdraget att på olika sätt jobba med verktyg som stimulerar till att få ett könsmässigt bättre balansuttag av föräldraförsäkringen – och andra insatser, vill jag påpeka, som bättre fördelar det omsorgstryck som även i Sverige med väldigt utbyggda skattefinansierade välfärdssystem trots allt ligger ojämnt fördelat mycket mer på kvinnor än på män.

  Men du är inte emot en tredje pappamånad?

  – Nej, jag kan uttrycka att det är ett sätt – men det finns också andra – att jobba för att få det här jämnare uttaget. Det är en utveckling vi redan ser, men frågan är kan man snabba på det, kan man stimulera det mer? Det uppdraget har jag att tillsammans med andra försöka få på plats.

  Är Moderaterna på väg att svänga i frågan?

  – Vi hade stämma i oktober som landade i en formulering om att allmänt uppmuntra men inte föreslå det. Det finns en sån diskussion som varit mycket levande i Moderaterna som tittar på olika förslag, inklusive en tredje pappamånad. Men där är vi inte ännu.

  Vad skulle en tredje pappamånad betyda för samhället?

  – Vi kommer från ett samhälle där det i princip var så att när män och kvinnor bildade familj så gjorde mannen karriär och kvinnan slutade jobba för att vara hemma med barnen. På bara någon generation har vi fått ett läge där både män och kvinnor vill vara fortsatt arbetsaktiva och med det förena familjebildning. Gradvis sker en förskjutning där män tar fler av dagarna och kvinnorna något färre. Men det går långsamt.

  – Det som sker är att vi får en diskussion om hur snabbt ska vi trycka på – med risken för att det som kan ske är helt enkelt att många familjer upplever att man inte får bestämma själva längre. Och det ligger i den andra vågskålen. Det är därför det är svårt att väga av de här frågorna.

  Annons
  Annons
  X

  Saila Quicklund

  Foto: BERTIL ERICSON/TT Bild 1 av 2

  Hillevi Engström.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X