Annons
X
Annons
X

Starka reaktioner i prostitutionsdebatt

Många läsare har reagerat kraftigt på artikeln ”Prostituerade är brottsoffer” på SvD:s Brännpunkt skriven av Gudrun Schyman och en rad andra debattörer. Enligt socialantropologen Petra Östergren har skribenterna inte någon vetenskaplig uppbackning.

Foto: AP

Signaturen Neoliberal Agenda skriver: ”Brottsoffer? Suck, bara i Sverige... det är hög tid att vi lämnar medeltiden och legaliserar prostitution. Staten ska inte lägga sig vad folk vill göra i sovrummet”.

Man kan inte lagstifta så utan man måste göra bedömningar i varje enskilt fall
Anna Skarhed, justitiekansler om förslaget på målsägandestatus för prostituerade

Författarna till
debattartikeln tycker att riksdagen ska ”förtydliga att alla personer som köps i prostitution är offer för sexköpsbrottet” och ge dem målsägandestatus för att tydliggöra deras rätt till skadestånd och annan kompensation.

Annons
X

Justitiekanslern Anna Skarhed gjorde nyligen en
utvärdering av sexköpslagens utformning. Enligt henne går det inte att ändra lagstiftningen på det sätt som föreslås.

– I vår utredning öppnar vi för att man kan se det ur ett målsägandeperspektiv men det går inte att lagstifta att det ska vara så i vartenda fall. Man kan inte lagstifta så utan man måste göra bedömningar i varje enskilt fall, säger Anna Skarhed till SvD.se.

Debattörerna kan inte tas seriöst, tycker Petra Östergren, forskare i socialantropologi vid Lunds universitet. Hon är själv flitig debattör i ämnet och har bland annat skrivit boken Porr, horor och feminister.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De har inte vetenskaplig uppbackning för sina resonemang.

  Hon är även kritisk till att ingen av artikelförfattarna är prostituerade eller har erfarenhet av branschen.

  – Ska man driva en politisk kamp måste man ha med sig de personer som de gäller. De har inte ens pratat med prostituerade, då tycker jag inte att det går att ta inlägget seriöst, säger Petra Östergren.

  De flesta av de hundratalet kommentarer på debattinlagan är inne på samma linje.

  ”Fruktansvärt kränkande artikel med tanke på hur den utmålar prostituerade som oförmögna att fatta välavvägda och villiga beslut. Den förlegade kvinnosyn som artikeln gör gällande tror jag svenska folket har lagt bakom sig”, skriver ”AnnaAx”.

  En av få röster som till viss del instämmer med författarna är signaturen sjogris1:

  ”Till alla er män på sidan som försvarar prostitutionen: om det var din dotter, skulle du uppmuntra henne i sitt yrkesval eftersom hon gillade det så mycket och kanske skulle du till och med skulle bidra med kunder ur din egen bekantskapskrets av hågade män?”.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X