Starka reaktioner i Israel

Under strecket
Publicerad
Annons

Jerusalem - Åt helvete med det diplomatiska protokollet! Ambassadör Mazels hand som ryckte elsladden ur kontakten är allas vår hand. Denna reaktion från tidningen Maarivs välkände kommentator Ben Caspit är typisk för den rådande stämningen i Israel.
Känslorna är desammma, från premiärminister Sharon till tidningarnas kommentatorer och mannen på gatan. Det finns dock enstaka, avvikande röster.
I lördags utkom inga tidningar i Israel, men i går var fredagens händelser i Stockholm förtstasidesstoff. Ett genomgående tema, ivrigt påhejat av folk från Israels UD, var rädslan för en ny europeisk antisemitism.
Det talades bland annat om en förestående ny Kristallnatt, alltså den natt 1938 då nazistiska stormtrupper tände på synagogor och judiska affärer. Det faktum att Feilers installation visades på Historiska museet togs som bevis för en sådan hotande utveckling.
I den helt hysteriska atmosfär som råder i Israel togs Mazels och andras påstående att Feilers installation skulle vara en ”hyllning” av den
palestinska självmordsbomberskan som ett bevisat faktum. Det spelar ingen roll att konstnären själv avvisar denna tolkning.
En avvikande röst hördes i Israels största tidning Yediot Achronot där en av landets mest kända konstnärer, Yair Garboz, har skrivit en längre artikel. Han upprörs över ambassadörens okunskap om att konstnärliga verk skyddas av lagen om yttrandefrihet. Även om de råkar vara smaklösa.

– Vad helst som chockerar oss demolerar vi. I framtiden kommer de väl att kalla in kommandosoldater för att ta ner strålkastarna, menar Garboz.
Den före detta israeliska riksdagsmannen och vänsterikonen Uri Avneri, som tillsammans med sin hustru fick förra årets alternativa Nobelpris håller med Garboz. Avneri tillägger att ambassadören genom sin attack mot installationen har dragit uppmärksamheten till ett uppenbarligen ganska dåligt konstverk. Och det var väl ändå inte meningen, anser Avneri.

Annons
Annons
Annons