Annons

Shirins vargarStarka ögonblicksbilder av manligt sexuellt våld

Johan Hafezi och Carina M Johansson i ”Shirins vargar”.
Johan Hafezi och Carina M Johansson i ”Shirins vargar”. Foto: Ola Kjelbye

Kvinnor blir utsatta för manligt, strukturellt övervåld i Johanna Svalbackes nya pjäs på Göteborgs stadsteater. Det är en både subtil och obehaglig skildring av män som brutala flockdjur.

Under strecket
Publicerad

Stefan Gödicke och Victoria Dyrstad.

Foto: Ola KjelbyeBild 1 av 1

Män kan vara en flock, en gångtunnel kan vara en skog och en kvinna ett bytesdjur. Johanna Svalbackes kortdrama "Shirins vargar" skildrar en trio kvinnor som blir utsatta för gängbrutalitet, grooming och våldtäkt. Genom några helt olika perspektiv beskriver hon hur det kan vara att som flicka bli utsatt för olika typer av manlig sexualitet som enbart ser till den egna lustutlevelsen, den egna enögda förstärkningen av jaget och manligheten.

Alla institutionsteatrar behöver en experimentscen där man kan pröva nya namn – kanhända främst regissörer och dramatiker. Engelska Royal Court och flera amerikanska teatrar ägnar sig åt att hjälpa skribenter att utvecklas, och sceniskt pröva deras texter. Den nya Lilla scenen, under Stora scenen på Göteborgs stadsteater, passar utmärkt Johanna Svalbackes ”Shirins vargar” som via ett litet format vill komma åt stora men nästan ordlösa mekanismer.

Annons
Annons
Annons