X
Annons
X

Stark tillväxt för svenska säkerhetskonsulter

I helgen höjdes beredskapen för terrorattacker i Europa. Men för svenska exportföretag verksamma i oroliga regioner är problemet ständigt närvarande. Samtidigt visar SvD Näringslivs genomgång att företagen som säljer avancerade säkerhetstjänster växer kraftigt.

500 procent. Det är omsättningsökningen de senaste fyra åren för de svenska företag som nischat in sig på avancerade säkerhetstjänster.

–Det här är bara början. Nu avskaffas värnplikten i Sverige och om fem år har vi de första arbetslösa yrkessoldaterna. Då kommer bolagen att växa upp som svampar ur jorden, säger Marcus Mohlin, kommendörkapten och doktorand på Försvarshögskolan.

Säkerhetstjänster är en allt hetare bransch och marknaden växer hela tiden. Exempelvis köper UD livvaktstjänster i Afghanistan av sv svenska säkerhetsbolaget Vesper Group. Ovan sorterar en afghansk polisman beslagtagna vapen.

Foto: REZA SHIRMOHAMMADI/AP Bild 1 av 6

Dokument från UD-upphandling som visar kraven på säkerhetskonsult.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 2 av 6

Rickard Dittmer, delägare i Vesper Group.

Foto: KARIN NILSSON Bild 3 av 6

Irak. Paul Bremer skyddad av sin egna privata säkerhetsvakter.

Foto: SAEED KHAN/AP Bild 4 av 6

Fotbollsstjärnan Lionel Messi eskorteras av livvakter under ett besök i Port-au-Prince, Haiti.

Foto: RAMON ESPINOSA/AP Bild 5 av 6

En helikopter tillhörande skandalbolaget Blackwater, numera Xe, över centrala Bagdad. Irak beordrade alla nuvarande och tidigare anställda på Blackwater att lämna landet inom sju dagar efter att företaget anklagats ligga bakom dödsskjutningar av 17 irakier i landets huvudstad. De svenska säkerhetskonsulterna poängterar att de inte vill jämföras med Blackwater på något sätt.

Foto: MARKO DROBNJAKOVIC/AP Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X