Recension

Var manStark text om manlighet

I sin nya roman ”Var man” tar Torbjörn Flygt ett steg bort från sitt tidigare framgångsrecept. Språket är stramt avskalat och resultatet en riktigt intressant bok.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Språket i Torbjörn Flygts mest uppmärksammade verk – Augustvinnaren ”Underdog” och uppföljaren ”Outsider” 2011 – är lekfullt överdådigt, tycks svämma över alla bräddar. I breda, närmast kollektiva skildringar gestaltas huvudpersonen Johan Krafts utveckling från 70-talet och framåt.

Den nya romanen ”Var man” är ett tydligt avsteg från detta framgångsrecept. I stället för en lustfylld språkmaskin – rör det sig här om en stram och avskalad text. Flygts teaterintresse går också i dagen – han har ju tidigare skrivit dramatik. Romanen påminner i själva verket om ett kammarspel i Strindbergs anda. Två män befinner sig i en lägenhet i en sjaskig förort. I vilken stad får man aldrig veta. Mycket medvetet distanserar sig Malmöskildraren Flygt från sin vanliga hemmaplan. Den medelålders Tomas är entreprenör och företagare. Kim är tjugo år yngre och sjuksköterska. De två är konkurrenter och avskyr varandra, ändå är de tätt förbundna. Det är den frånvarande men ändå hela tiden närvarande Sara och hennes dotter som förenar dem. Tomas är flickans biologiska far. Kim har ända från början fungerat som flickans pappa. En grundläggande frågeställning alltså: Vad är en far? Vad betyder egentligen arv och miljö i detta sammanhang?

Annons
Annons
Annons