X
Annons
X

”Lagen bör skärpas för att stoppa oskuldskontroller”

I dag är skyddet för dem som har utsatts för oskuldskontroller inte tillräckligt starkt. Flera situationer faller mellan stolarna. Det måste därför till en lagändring som stärker skyddet för de utsatta. Det skriver läkaren Camilla Starck och advokaten Fatima Brobeck Khan.

En oskuldskontroll är ett övergrepp som innebär en kränkning av en flickas ­eller ung kvinnas personliga, kroppsliga och sexuella integritet och bör bedömas och lagföras som en sådan.

När en ung kvinna eller flicka söker sjukvård och begär en så kallad oskuldskontroll, är det ett tydligt tecken på att hon lever under hedersförtryck och att hon riskerar negativa konsekvenser om hon inte kan påvisa sin oskuld. Det kan röra sig om hot, fysiskt eller psykiskt våld och i värsta fall riskerar hon att dödas. Hon ska kunna intyga att hon är oskuld för att familjens och släktens heder ska upprätt­hållas eller för att hon ska kunna giftas bort. 

Camilla Starck, Fatima Brobeck Khan

Foto: Privat, Elisabeth Ohlson Wallin Bild 1 av 3

IVO beslutade att enbart ”rikta kritik” mot ­läkarna som erbjöd oskuldskontroll, något som i praktiken innebär en repri­mand på ett papper, skriver artikelförfattarna.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 2 av 3

Camilla Starck, Fatima Brobeck Khan

Foto: Privat, Elisabeth Ohlson Wallin Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X