Annons

Ett kilo sockerStark skildring av en Förintelseöverlevare

Helena Trus är nyhetsreporter med inriktning på samhällsjournalistik. ”Ett kilo socker” är hennes debut som författare.
Helena Trus är nyhetsreporter med inriktning på samhällsjournalistik. ”Ett kilo socker” är hennes debut som författare.

Det är vår skyldighet att läsa en bok som ”Ett kilo socker”. Det menar Yukiko Duke om journalisten Helena Trus debut som författare baserad på intervjuer med hennes farmor, ett av Förintelsens sista vittnen.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

I år är det 74 år sedan koncentrationslägren befriades och världen såg rakt in i mörkrets hjärta. Ordet ”folkmord” skapades för att beskriva det obeskrivbara, den gränslösa grymheten i nazisternas industriella dödsmaskineri. Under årens lopp har många av de överlevande från Förintelsen trätt fram, känt det som sin plikt att berätta vad de varit med om för att det aldrig ska hända igen. Men vad ska ske när de sista av dem har lämnat oss och inte längre kan bjuda Förintelseförnekarna motstånd? På senare år har det varit den stora frågan för journalisten Helena Trus, vars judiska farföräldrar lyckades fly från ghetton i Polen innan dessa avvecklades och alla invånare dödades eller fördes till förintelseläger.

I boken ”Ett kilo socker” berättar Trus om sin farmor Cylas dramatiska upplevelser. Hur Cyla som tonåring tillsammans med sin familj tvångsinterneras i ghettot i polska Lwow (numera Lviv i Ukraina). När föräldrarna bedömer situationen som hopplös, bestämmer de att åtminstone ett barn ska överleva och ser till att Cyla smugglas ut ur ghettot. Hon gömmer sig hos en vän till familjen, men påträffas snart av två unga, ukrainska milismän som dock låter henne löpa. Cylas längtan efter familjen gör att hon söker upp dem i det nya ghetto de förflyttats till. De förfärade föräldrarna, som redan hunnit mista två av sina barn, lyckas än en gång få ut sin dotter och avtvinga henne ett löfte om att inte komma tillbaka.

Annons
Annons
Annons